Економија

Блумберг: Руска нафта свакако јефтинија од цене коју намеће Европа

Према овом медију, ако европски лидери ограниче цене нафте, то ће свакако бити скупље од цене по којој се тренутно продаје руско гориво
Блумберг: Руска нафта свакако јефтинија од цене коју намеће ЕвропаGetty © Sean Gallup

Предвиђено ограничење цена нафте, односно максимум од 65 до 70 долара по барелу, око кога се препиру европске дипломате, свакако ће бити више од цене по којој Руси тренутно тргују тип овог горива звани "урал", пише "Блумберг".

Јер та цена је, према подацима компаније за аналитику"Аргус Медија", на два кључна западна извозна терминала у земљи, пала на око 52 долара по барелу.

Ови износи, како преноси "Блумберг", од почетка специјалне војне операције у Украјини постали су мање транспарентни, али "Аргусови" подаци се наводно могу сматрати поузданим јер их користи и руско министарство финансија за израчунавање извозних дажбина.

У принципу, Русима се наметањем максималне цене и неће ништа пореметити- заправо, уместо да, како очекују чланице Г7, смањују цене - они ће имати "луфта" и да их додатно подижу.

ЕУ иначе и даље преговара о ограничењу, а неке чланице попут Пољске сматрају да је 65 долара превише "меко" према Москви, док земље као Грчка која је највећи светски власник танкера, не жели да цене падну испод 70 долара.

Запрећено је да купцима који плате скупље од предвиђене горње границе цене неће бити дозвољен приступ европским, а поготово грчким танкерима за нафту. Исто тако, ускраћено би им било и стандардно индустријско осигурање од ризика попут изливања нафте.

image