Спорт

Енглески навијачи избачени на Мундијалу - обукли се као крсташи и увредили Катар

Ситуација пре утакмице Енглеске довела је до избацивања двојице навијача те селекције, због облачења којим су увредили домаћине
Енглески навијачи избачени на Мундијалу - обукли се као крсташи и увредили Катар© Twitter/screenshot/@visegrad24

Много је разлога због којих Светско првенство у Катару привлачи велику пажњу. Бројним навијачима и играчима смета што се турнир игра у зимским месецима, док већина медија указује на контроверзе и недостатак слобода у овој блискоисточној земљи.

Оштре рестрикције за навијаче на Мундијалу не престају ни након више дана од почетка турнира, па су тако стриктна правила у Катару на својој кожи осетили и навијачи Енглеске.

На друштвеним мрежама појавиле су се фотографије двојице енглеских навијача који су на стадион дошли обучени као крсташи, а њих је обезбеђење избацило и није им дозволило да тако обучени присуствују утакмици. Навијачи, који су били уверени да носе безазлен костим, били су заустављени пре утакмице с Ираном.

Разлог за то је што се њихова одећа сматра врло увредљивом за муслимане, услед велике историје крсташких ратова у арапским земљама. "Дејли мејл" је открио да су њих двојице, који су са собом имали и реплике мачева, четири полицајца отпратила ка сигурносној капији пре почетка утакмице.

Најављено је да ће слична правила бити на снази ​​и на утакмици у петак увече против САД, а "Тајмс" је известио да је навијачима Енглеске забрањено да се облаче као крсташи.

image