Свет

"Њујорк тајмс": Нервоза у Пентагону - западне хаубице у Украјини ван погона

Украјинске снаге пребрзо троше опрему коју им шаљу САД и савезници
"Њујорк тајмс": Нервоза у Пентагону - западне хаубице у Украјини ван погонаwww.globallookpress.com © Markus Rauchenberger/Us Army

Украјинске трупе сваког дана испаљују хиљаде експлозивних граната на руске циљеве, користећи високотехнолошке топове које им испоручују Сједињене Државе и њихови савезници.

Та опрема полако нестајe након вишемесечне употребе, или бива оштећена или уништена у борби, а десетине су пребачене са бојног поља на поправку, пише "Њујорк тајмс" позивајући се на америчке и украјинске званичнике.

Трећина од отприлике 350 хаубица западне производње донираних Кијеву је ван погона, тврде званчници.

Замена цеви хаубице, која може бити дугачка шест метара и тешка стотине килограма, је ван могућности војника на терену и постала је приоритет за Европску команду Пентагона, која је успоставила постројење за поправку у Пољској.

Артиљеријска оружја западне производње била су спас за украјинске снаге када им је понестало муниције за њихове совјетске хаубице, због чега је њихово одржавање постало приоритет за савезнике Кијева.

Напори да се поправи оружје у Пољској почели су пре неколико месеци. Стање украјинског наоружања је пажљиво чувана тајна међу америчким војним званичницима, који су одбили да разговарају о детаљима програма.

Када је муниција за украјинске топове из совјетске ере, који испаљују гранате пречника 152 милиметра почела да нестаје, НАТО хаубице које испаљују гранате од 155 милиметара постале су једно од најважнијих оружја Украјине, с обзиром на залихе компатибилних граната које имају кијевски партнери.

Пентагон је у Украјину послао 142 хаубице М777, довољно за опремање око осам батаљона, показује најновији збир америчке војне помоћи Украјини.

Украјинске трупе су их користиле за напад на непријатељске трупе рафалним гранатама од 155 милиметара, за гађање командних места малим бројем прецизно навођених пројектила, па чак и за постављање малих противтенковских минских поља.

И Русија и Украјина се боре да задовоље потражњу за артиљеријском муницијом на фронту. Русија се обратила Северној Кореји за оружје, а Украјина је затражила још граната од својих савезника.

Сједињене Државе су испоручиле стотине хиљада комада 155-милиметарске муниције Украјини и обавезале су се да ће обезбедити скоро милион граната из сопственог инвентара и приватних индустрија.

Украјинске снаге су такође добиле гранате од 155 милиметара и из других земаља, пише лист. Неке од тих граната и погонских пуњења нису тестиране за употребу у одређеним хаубицама, а украјински војници су у борби открили да неке од њих могу брже да истроше цеви, наводе амерички војни званичници.

Након што оштећене хаубице стигну у Пољску, екипе за одржавање могу да замене цеви и изврше друге поправке. Украјински званичници су рекли да би желели да приближе те локације за одржавање линијама фронта, како би оружје могло да се што пре врати у борбу.

Рад на хаубицама надгледа америчка Европска команда у Штутгарту у Немачкој, али би ускоро могла да потпадне под нову команду која ће се фокусирати на обуку и опремање украјинских трупа.

"Није уопште изненађујуће да постоје проблеми са одржавањем овог оружја", рекао је Роб Ли, војни аналитичар у Институту за спољну политику. "Нису добили комплетан пакет обуке за њих, а онда су убачени у борбу, тако да се брзо троше."

Западна артиљеријска оруђа која се испоручују Украјини, у виду ракетних бацача и хаубица, имају различите потребе за одржавањем. Тако је ХИМАРС-овим возилима потребно мало посла да би наставили да испаљују своју муницију, која се налази у чаурама унапред напуњених цеви.

Али хаубице М777 које су Американци послали Кијеву су у суштини велико ватрено оружје које се пуни муницијом - гранатама тежине око 40 килограма свака - и пуца више стотина или хиљада пута, што на крају узима данак на унутрашњим деловима топа.

Природа артиљеријских дуела, у којима украјинске посаде често пуцају са изузетно великих удаљености да би осујетиле руске контранападе, додатно оптерећује хаубице. Већа погонска пуњења која су потребна за то производе много више топлоте и могу довести до бржег трошења цеви оружја.

Тренутно, украјинске снаге испаљују 2.000 до 4.000 артиљеријских граната дневно, мање него руске снаге. Тај темпо ствара проблеме украјинским војницима који користе хаубице М777, јер гранате које се користе не постижу довољан домет нити су довољно прецизне.

Неки од проблема леже и у дизајну хаубице која је направљена од титанијума да би се лакше кретала по терену и брже се поставља. Због тога су Американци ове хаубице користили у Ираку и Авганистану почетком 2000-их.

Међутим, за разлику од Украјинаца, М777 је генерално коришћен за испаљивање малог броја граната као подршка трупама и када би хаубице постале истрошене, Американци би се пребацили на друго наоружање. Кијев нема ту опцију, због чега је Пентагону веома стало да опрема вредна милијарде долара, која је послата у Украјину, потраје.

image