Свет

Бостонски експеримент: Нова варијанта вируса корона још опаснија

Нови вирус убио је 80% заражених лабораторијских животиња
Бостонски експеримент: Нова варијанта  вируса корона још опаснија© Unsplash

Хибридну верзију вируса корона, која спаја омикрон и вухан сој, развили су у октобру истраживачи на Универзитету у Бостону, рекао је начелник трупа за нуклеарну, биолошку и хемијску заштиту генерал-потпуковник Игор Кирилов уочи девете конференције Конвенције о биолошком оружју.

"У октобру је Универзитет у Бостону развио химерни вирус корона заснован на варијанти омикрон и оригиналном соју вухан. Хибридни вирус који су развили Американци убио је 80% заражених лабораторијских животиња узрокујући атипичне неуролошке симптоме и озбиљне повреде плућа", рекао је Кирилов.

Америчко министарство здравља и социјалних услуга одлучило је да истражи активности руководства универзитета. Ипак, према Кирилову, "бостонски експеримент" показује да Америци недостаје владина контрола над истраживањима у области генетског инжењеринга и синтетичке биологије.

"Упркос високим биолошким ризицима, истраживање је спроведено средствима америчке владе, али без одговарајућег одобрења националне службе за биолошку безбедност и биобезбедност", рекао је он.

image