Свет

Илон Маск на мети "Антифе"? Екстремни левичари позвали на спаљивање "Тесле" због чистке на Твитеру

Амерички милијардер је прошлог петка позвао кориснике Твитера да пријаве све екстремно левичарске налоге који отворено промовишу и позивају на насиље
Илон Маск на мети "Антифе"? Екстремни левичари позвали на спаљивање "Тесле" због чистке на ТвитеруGetty © Michael Gonzalez/Getty Images

Екстремно-левичарски активисти на Твитеру позвали су на подметање пожара у просторијама "Тесле" у Портланду након што је нови власник те друштвене мреже Илон Маск покренуо укидање екстремно-левичарских Твитер налога који промовишу и позивају на насиље.

"Подстицање на насиље ће резултовати суспензијом налога", написао је Маск у одговору новинару Ендију Нгу, који је тврдио да велики број "Антифа" налога на Твитеру промовише политичко насиље и дели савете за стратешко планирање немира.

"Антифа је користила Твитер да организује своје чланове како би ме напали када сам се сакрио у један хотел након што сам био крвнички претучен на улици", написао је затим Нго, и додао да многи од тих налога настављају са радом упркос његовим пријавама.

Маск је Нгоове тврдње назвао "узнемиравајућим" и додао да је забрињавајуће што старо руководство Твитера није реаговало, након чега је позвао кориснике да пријављују сличне налоге у коментарима.

Многи корисници, укључујући и Нгооа, су то и учинили, посебно скренувши пажњу на налоге који подстичу насиље према Чаји Рајчик, власници Твитер налога "Либерали са Тиктока".

Значајан број налога који су пријављени у коментарима убрзо је суспендован.

Нго је такође известио да је профил "Еш редактед" позвао екстремне левичаре да у петак увече спале просторије Маскове компаније за производњу електричних аутомобила "Тесла" у Портланду, али и многим другим градовима САД. Нгоов извештај пренео и медиј "Ребел њуз".

Маск је извештај назвао"забрињавајућим". Међутим, не постоје докази да су се напади заправо десили.

Прошлог четвртка, Илон Маск је суспендовао налог про-палестинске групације "Џиср колектив" која је промовисала терористичке нападе који су се у Израелу догодили у среду.

За све су криви екстремни десничари?

Новинар Сет Абрамсон је, иначе, у суботу објавио на свом порталу "Пруф" да се многи од суспендованих налога такође налазе на листи које америчка екстремна десница жели да де-платформира, и да је све део масовне кампање путем које "нео-нацисти" и "бели супремацисти" хоће да убеде Маска да угуши либералне гласове на Твитеру. 

image