Свет

Кина представља све већу претњу за америчку надмоћ у свемиру

Напредак који су Кинези постигли у свемирској технологији је запањујуће брз, рекла је шефица космичког америчких космичких снага Нина Армањо
Кина представља све већу претњу за америчку надмоћ у свемируGetty © Kevin Frayer

Брзи војни напредак Кине представља све већу опасност и за америчку надмоћ у свемиру, рекла је директорка америчких свемирских снага Нина Армањо и додала да је Пекинг постигао значајан напредак у развоју војне свемирске технологије, укључујући сателитске комуникације и свемирске летелице, које омогућавају земљама да брзо прошире своје свемирске програме.

"Мислим да је сасвим могуће да нас сустигну или чак надмаше. Заправо, то је апсолутно могуће. Напредак који су постигли Кинези је запањујуће брз", рекла је Армањо. 

Док је Кина раније заостајала у свемирској трци, којом су доминирале Сједињене Државе и Русија, ова земља је последњих година остварила значајан напредак који веома узнемирава Вашингтон и западне земље.

Ије Пеиђијан, шеф кинеског програма за истраживање Месеца, упоредио је Месец и Марс са спорним острвима у Јужном кинеском мору. 

Кина, такође, развија експерименталну технологију за истраживање астероида.

"Кина је земља која има намеру да преобликује међународни поредак а, све више, и економску, дипломатску, војну и технолошку моћ да оствари своје циљеве", рекла је Армањо, преноси Ројтерс.

Заједно са Русијом, Кина је спровела ракетне тестове који стварају опасне количине свемирског отпада, додала је она.

"Ове крхотине угрожавају све наше системе у свемиру, а ти системи су од виталног значаја за безбедност, економске и научне интересе свих држава", рекла је Нина Армањо.

Основане 2019. године, између осталог и као покушај да се супротставе нагло растућим способностима Кине, свемирске снаге су четврта грана америчке војске.

image