Магазин

Најбољих 5 зимских чајева: греју и лече

И док полако тонемо у зиму припремајући се на све већи минус напољу, већина ће након доласка кући пожелети топли напитaк. Уз мало меда и много добрих састојака, ове зиме чај нам помаже да се угрејемо и излечимо.
Најбољих 5 зимских чајева: греју и лечеGetty © Christopher Furlong

Без обзира да ли вам је потребно да се ослободите стреса на крају напорног дана, тражите природан начин да ублажите болове или да помогнете варењу, постоји биљни чај за вас.

1.Чај од камилице

Овај чај благог мириса и укуса, најпознатији је по својим умирујућим својствима. Због тога се често препоручује уколико имате проблем да заспите после напорног дана. Брзина живота донела је низ проблема са пробавом, како би помогли себи умешајте кашичицу меда у топли чај од камилице. Мала студија из 1987. године открила је да примена екстракта камилице директно на рану потпомаже зарастање, а потврђује оно што су наше баке знале. Оне су овај чај користиле да направе облогу уколико је болно око, или нам је нешто у око упало. Такође потврдила и наука и пракса, да се екцеми и благе упале на кожи могу третирати чајем од камилице.

2.Чај од нане

Чај од нане често се пије да умири стомак, код грчева или мучнине, а показало се да смирује и „нервозна црева“. Уколико имате проблема са алергијом, пријаће вам чај од нане, јер ће вам помоћи да се умире тегобе као што су кијање и кашљање. Већина освеживача и пасти за зубе, имају у себи менту као додадтак, јер управо она освежава дах.

3.Чај од ђумбира

Ђумбир се дуго употребљава у различитим облицима традиционалне и алтернативне медицине. Јединствени мирис и укус ђумбира потичу из његових природних уља, од којих је најважније гингерол. Гингерол је одговоран за већину лековитих својстава ђумбира, има моћне антиинфламаторне и антиоксидативне ефекте који помажу телу да се бори против болести као што су прехладе и вируси. Чај специфичног укуса познат је по томе што помаже код мучнине која настаје приликом вожње. Најновија истраживања су показала да је чај од ђумбира такође користан и у смањењу менструалног бола.

4.Чај од жалфије

Чај од жалфије је посебно богат розмаринском киселином, а овај антиоксиданс пружа бројне предности, као што су смањење упале и нивоа шећера у крви. Жалфија такође обезбеђује витамин К, који је неопходан за здравље костију, циркулацију и правилно згрушавање крви. Утврђено је да жалфија има многе здравствене предности, укључујући и побољшање когнитивне функције мозга и памћења. Код нас је популарна у случају прехладе, па се испирањем и гргутањем овог чаја смањује бол у грлу.

5.Чај од хибискуса

Биљка хибискуса је богата антиоксидансима, а садржи и бета-каротен и витамин Ц. Познато је да је овај ружичасти чај ефикасан у смањењу високог крвног притиска. Чај од хибискуса не само да је веома укусан, већ може помоћи у уништавању слободних радикала који оштећују ћелије тела. 

Бенефити пијења чајева су многоструки и управо ових пет чајева најчешћи су у сваком дому у Србији. Конзумирање чајева у неким земљама је традиција, а њихово изучавање читава наука. Пијте чај и пре него што осетите прве симптоме прехладе и грипа.

image