Магазин

Пас робот је звезда на друштвеним мрежама

Господин Чу (Mr. Chu) је нови хит на ТикТоку - носи луксузне брендове, има обезбеђење и изазива реакције где год се појави. Овај мали робот на четири ноге редовно шета кроз европске градове и пролазницима улепшава дан. Са некима има кратке интеракције, неки га заобилазе (поготово друге животиње), а неки се препусте игри са овим необичним љубимцем.
Пас робот је звезда на друштвеним мрежама© Instagram/@chutherobot

Према опису и садржају ТикТок странице овог петфлуенсера, може се претпоставити да је главни циљ Господина Чу-а да насмеје публику. У томе и успева, јер се на ТикТок клиповима може видети једнако узбуђење људи у свим годинама, од деце до старијих. Такође, корисници друштвених мрежа остављају позитивне и шаљиве коментаре, као у интеракцији са правим инфлуенсерима.

Међутим, има и оних који се не слажу са овом идејом. Неки су изјаснили непријатност када је у питању робот уместо правог љубимца. Другима се не свиђа колико роботика може да се развије и да, из наизглед безазленог пса, може прерасти у нешто веће и опасније.

За сада се не може рећи да ће роботи заменити праве животиње, које сви волимо и мале су вероватноће да ћемо икада престати. Господин Чу је само пример напретка технологије, али и нашег односа са њом. Пре само неколико деценија, многи су сумњали у компјутере, а данас у свом џепу имамо телефоне који су комплексни системи, који се до недавно нису могли замислити.

Сличне реакције су биле када су се први пут представили дигитални инфлуенсери. Многи су били фасцинирани, али неки и страхују од оваквих промена. Међутим, иако је прошло неколико година од тад, виртуелни карактери нису преузели позицију правих људи који су и даље вољене, познате личности. 

Не можемо предвидети будућност оваквих изума, али оно што можемо је да их, ако не прихватимо, барем покушамо да разумемо. Агрументи против оваквог развоја технологије су многобројни и имају смисла, али то не може спречити надолазеће промене. Важно је схватити како живети у свом времену!

Робот пас није новост технике. Већ неко време постоје играчке, али и служе за људе којима је потребна помоћ у свакодневном животу. Као код свих новитета, поготово у свету технлогије, постоји добра и лоша страна. Ипак, Господин Чу има веома скроман циљ.

Ако је испунио своју сврху тиме што је насмејао на стотине људи у једном дану, можда љубимац робот и није тако лоша идеја.

image