Свет

Запостављени због Украјине: Тајван чека, америчко оружје све више касни

Тајпеју касне испоруке оружја вредне готово 19 милијарди долара
Запостављени због Украјине: Тајван чека, америчко оружје све више касниGetty © Dondi Tawatao

Украјина или Тајван- питање је сад? Са овом дилемом суочава се тренутно Америка јер због наоружавања Украјине не стиже довољно да се "посвети" Тајвану, који жељно ишчекује закаснеле испоруке опреме и муниције вредне готово 19 милијарди долара.

"САД су упумпале милијарде долара оружја у Украјину. Слање оружја у ту земљу сада је у супротности са дугорочним захтевима америчке стратегије да се Тајван наоружава како би се одбранио од могуће инвазије Кине" тврде за "Вол стрит џорнал" званичници Конгреса и владе упознати са овим питањем.

Колико је Тајпеј остао "у сенци" након заоштравања ситуације у Украјини, показује и податак да је заостатак америчких испорука Тајвану прошлог децембра износио више од 14 милијарди долара, али да је у међувремену порастао на 18,7 милијарди долара.

Међу наруџбинама које Тајванци очекују је и 208 комада противтенковског оружја "џавелин" и 215 ракета земља-ваздух "стингер" чија је испорука уговорена још децембра 2015. године.

Представница Тајпеја у Вашингтону одбила је да коментарише продају оружја, али су званичници са острва раније  показали нервозу због одлагања испорука и тражили да им се оружје доставља према распореду. 

Бивши портпарол Пентагона, Џон Кирби, у мају је, међутим устврдио да Украјина није разлог за "занемаривање" Тајпеја. Наводно, то нема никакве везе једно с другим, јер се Украјини испоручује оружје које је већ на залихама, док Тајванци чекају да се опрема тек произведе. То "коче" проблеми у ланцу снабдевања настали још током пандемије, односно и пре почетка специјалне војне операције у Украјини.

Сукоб у Украјини, међутим, чак и ако није примарни разлог заостатка, и даље је отежавајући фактор. Главни војни званичник за набавку Даг Буш напомиње да, иако се ниједно одлагање не може повезати са Украјином, "рат краткорочно утиче на одређивање приоритета".

САД су Тајвану од 2009. године испоручиле оружје вредно готово 30 милијарди долара, међу којима је и око 18 милијарди долара вредна опрема продата у периоду од 2017.године.

Од 2019.године Америка на Тајван шаље и оружје које сада допрема у Украјину, а уз ракете "стингер" и "џавелин" ту су и ракетни системи високе покретљивости "ХИМАРС" и хаубице.

Тајпеј је у марту потписао и уговор за противбродске ракете "харпун", али их неће добити најмање до 2026. године, рекли су званичници.

Једна од највећих тајванских поруџбина јесте и уговор вредан 8 милијарди долара за 66 борбених авиона Ф-16, а по плану је да и они буду испоручени средином деценије.

САД су далеко највећи инострани добављач оружја за Тајван, иако се, према Стокхолмском међународном институту за истраживање мира, укупан увоз оружја значајно смањио током протекле деценије.

image