Свет

Савет ЕУ: Ко прекрши санкције према Русији, учинио је кривично дело

Из ЕУ наглашавају да је ова одлука донета у вези са санкцијама Русији, као и да је од суштинског значаја да се оне спроводе у потпуности
Савет ЕУ: Ко прекрши санкције према Русији, учинио је кривично делоwww.globallookpress.com © Arne Dedert

Савет ЕУ одобрио је одлуку да се заобилажење санкција Русији, које је изрекла заједница, уврсти на листу кривичних дела, преноси ТАСС.

"Савет је данас једногласно одлучио да се непоштовање рестриктивних мера дода на листу злочина ЕУ укључених у споразум о функционисању ЕУ", наводи се у саопштењу и наглашава да је ова одлука донета у вези са санкцијама Русији.

Како се истиче у документу, "увођење кршења рестриктивних мера на листу злочина ЕУ је први од два корака који имају за циљ да обезбеде исти степен примене санкција широм ЕУ и одврате покушаје да се заобиђу или крше санкције ЕУ".

"Од суштинског је значаја да се ове санкције спроводе у потпуности. Државе чланице тренутно имају различите дефиниције о томе шта представља кршење рестриктивних мера и које казне треба применити у случају кршења. То би могло да доведе до различитог степена санкција и ризика од заобилажења ових мера, потенцијално омогућавајући онима који су под санкцијама да наставе да приступају својој имовини и подржавају режиме који су циљани мерама ЕУ", објаснио је савет.

image