Магазин

Како да сачувате емотивни однос од утицаја стреса

Када се у заједнички живот унесе стрес са посла и анксиозност проузрокована изгарањем на послу, емотивни однос постепено почиње да трпи, а партнер добија све мање пажње и посвећености, под изговором велике количине обавеза и умора
Како да сачувате емотивни однос од утицаја стреса© freepik/yanalya

Људи су осетљиви на промене расположења ближњих и преузимају њихово емотивно стање као вирус. На исти начин на који функционише емпатија, када део бола преузимамо на себе у жељи да помогнемо ближњем, функционише и преношење стреса, закључак је научника Универзитета у Аустралији који су научно образложили феномен преношења стреса.

Дуго се сматрало да је хроничан стрес, заједно са бурнаутом, карактеристичан искључиво за радохолике, људе на високим позицијама у компанијама или власнике бизниса. Данас, овај тандем који уништава како психичко, тако и физичко здравље, више не бира своје жртве. Чак ни да ли сте запослени или нисте, више није услов за овакво стање.

Свакодневно смо изложени стресу на различитим пољима, а поред негативног утицаја на наше здравље, стрес угрожава и односе са драгим људима, било да су у питању чланови породице или емотивни партнери.

Како стрес утиче на односе?

Пренаглашен осећај одговорности, али и склоност ка савршенству шта год радили - ахилова су пета савремених људи. Водећи се мишљу "морам то да урадитм", постали смо лаке мете за нездраву самокритичност, која за собом повлачи и емотивно сагоревање и хроничан умор. Поред тога, исти осећај пренаглашене одговорности нам онемогућава да јасно разграничимо приватно и пословно, па тако стрес са посла доносимо кући, чиме озбиљно угрожавамо однос са партнером.

Без обзира на то што је заједнички (породични) живот са партнером лепа етапа зближавања и подизања односа на  виши ниво, потребно је пуно труда и улагања енергије, као и прављења компромиса. Међутим, стрес може утицати и на најјаче везе. Када помислите да веза почиње да вас оптерећује постоји потенцијал за јављање дистанце, несугласица и неповезаности између вас и вашег партнера. Како време пролази, перспектива таквог односа све је лошија: психичка нестабилност једног или оба партнера, у комбинацији са недостатком квалитетно проведеног времена доводе до размирица и конфликата који потенцијално могу ескалирати.

Стрес је заразан

Реакције на стрес су индивидуалне, а зависе од темперамента, претходних искустава, очекиваног исхода неке ситуације, као и многих других фактора. Импулсивније особе са "кратким" фитиљем сигурно ће реаговати на стрес бурније од флегматичних особа које имају виши праг толеранције, али то не значи да их нешто није узнемирило. Међутим, оно што је важно споменути јесте да је стрес "заразан", односно да се итекако преноси са особе на особу. Другим речима, уколико се не побринете о томе да себе и свој доживљај стреса (тренутан или перманентан) држите под контролом, ваши ближњи ће попут сунђера упити један део.

Како заштитити емоције од утицаја стреса?

Постоји неколико начина на које можете заштитити себе, али и свог партнера или ближње од хроничног стреса.

Разговарајте о проблемима и ономе што вас мучи - прећуткивање и задржавање у себи непријатних емоција, стреса и незадовољства не само да нарушава ваш осећај задовољства, већ прети да експлодира на вашег партнера, некада чак и без разлога, само услед константног нагомилавања у вама.

Ви и ваш партнер сте тим - нека ово буде ваша водиља у односу и заједничком животу. При сусретању са проблемом (о коме сте претходно попричали) покушајте да се са њиме суочите заједно - тако ћете и ви и ваш партнер имати осећај да се заједно, тимски, борите против нечега. Такође, организујте заједничке изласке (попут тимбилдинга на послу) и активности које вас зближавају.

Постарајте се да пронађете време за партнера, које ћете искористити квалитетно: можете отићи у биоскоп, или организовати "Нетфликс" поподне код куће уз вруће кокице, а можете се фокусирати и једно на друго, па вече  провести угађајући једно другом. И да, телефоне и таблете тај дан оставите по страни!

image