Магазин

Девет најскупљих уметничких дела на свету

Уметност има цену, и то милионску. Зашто би неко плато на стотине милиона долара за слику која ће ''само да виси на зиду''? Представљамо вам девет слика продатих за вртоглаво високе цене на светским аукцијама. Иако постоји још дела која достижу овакве цифре, издвојили смо неке од најпознатијих.
Девет најскупљих уметничких дела на светуGetty © Andrew Burton

Свет уметности је спој два есктрема - један је скромност и искрено стваралаштво из потребе и љубави а други је статус, стварање ради профита и комерцијализација дела. Радови неких од највећих мајстора у историји се налазе у овој средини. Сваки од ових уметника је изузетно допринео револуцији уметности у периоду у коме су стварали, а самим тиме развоју дизајна и естетике данашњице.

Као што повезујемо старе мајсторе попут Леонарда да Винчија са бескпрекорним детаљима и савршеним цртежима, апстрактни уметници попут Марка Ротка су оставили свој траг који се види у минималистичким савременим делима и дизајну.  

О укусима не треба расправљати, али лако је запитати се зашто одређена дела имају високе цене када се не уклапају у типичну слику ''лепог'' сликарства. Ови комади се вреднују по њиховом историјском и културолошком утицају, због чега проучавање историје уметности и значаја ових радова може отворити нове перспективе у посматрању овог узбудљивог света.  Уметност нам помаже да разумемо људску природу миленијумима уназад и свако дело само по томе може бити непроцењиво.

Леонардо да Винчи, ''Салватор Мунди'' (1499-1510) - 450 милиона долара

Многи критичари су сумњали у аутентичност ове слике. Међутим, након многих анализа, успоставило се да је слика сигурно урађена у радионици овог ренесансног мајстора. Иако се није утврдило да је Леонардо да Винчи лично радио на делу, постала је најскупља слика у историји, продата на аукцији 2017. године.

Виљем де Кунинг, ''Размена'' (1955) - 300 милиона долара

Дело једног од главних покретача апстрактног експресионизма је продато 2015. године. Овај покрет карактерише унутрашњи осећај и доживљај пренет на платно кроз гестове и потезе.

Пол Сезан, ''Карташи'' (1895) - 250 милиона долара

Чувени сликар постимпресионизма је урадио неколико слика у серији ''Карташи'' и представљају неке од најпознатијих жанр сцена у овом периоду. Поред оваквих тема, Сезан је експериментисао са другим правцима попут кубизма, када је приказивао сцене из своје околине. ''Карташи'' су продати 2011. године. Ова слика има мирну атмосферу, за разлику од многих које су се бавиле сличним темама.

Пол Гоген, ''Када ћеш се удати?'' (1892) - 247 милиона долара

Гоген је познат по делима инспирисаним путовањем на Тахити, у другој фази стваралаштва. Сматрао је да ће тамо пронаћи нетакнут, примитиван рај и природу. Међутим, био је разочаран када је видео да су европски колонизатори увелико утицали на културу овог места. То се може видети по стилу хаљине коју носи девојка у другом плану. Слика је продата 2014. године.

Марк Ротко, ''Број 6 (Љубичаста, зелена и црвена)'' - (1951) 186 милиона долара

Занимљиво је да је Марк Ротко презирао елитизам у уметности, а његова дела су доспела на листу најскупљих на свету. Велике бојене површине одвојене замућеним границама су приказале нову врсту емоција и рањивости кроз слику. Ово им даје и метафизички елемент који је тада био револуционаран и остављао утисак. Продата је 2014. године.

Густав Климт, ''Водене змије'' (1907) - 183 милиона долара

Иако је изузетно познат по својој слици ''Пољубац'', Густав Климт је имао велики број подједнако сензуалних, еротичних и филозофских дела. Једно од њих су ''Водене змије'', продате 2013. године. Слика, као и неколицина Климтових дела, истражује женску сексуалност.

Рембрант, ''Портет Мартена Солманса и Опјена Копита'' - (1634) 180 милиона долара

Дело холандског мајстора барока је продато 2016. године. Ово је била наруџбина за портет брачног пара. Рембрант је познат по свом специфичном рукопису, осветљењу и контрасту.

Пабло Пикасо, ''Жене из Алжира (верзија О)'' - (1955) 179 милиона долара

Један од најпознатијих уметника на свету је направио серију оваквих приказа. Као један од главних представника кубизма, радови Пабла Пикаса су неки од најпознатијих на свету. Слика из овог серијала продата је 2015. године.

Амедео Модиљани, ''Лежећи акт (на левој страни)'' (1917) - 157 милиона долара

Једна од слика из серије актова је продата 2018. године. Приказује лепоту жене, сексуалност и хедонизам, а такође је и највећа слика у опусу овој уметника правца примитивизма. Ова слика је била изложена само један пут током живота уметника, али изложба је била толико скандалозна да је полиција ушла у галеријски простор и обуставила догађај.

image