Спорт

Ово су шансе Србије за осмину финала - статистичари израчунали, Швајцарци су фаворити

Статистичари су путем напредних рачунарских модела дошли до податка да Србија има 26 одсто шанси да победи Швајцарску и пласира се међу 16 најбољих селекција света
Ово су шансе Србије за осмину финала - статистичари израчунали, Швајцарци су фаворитиGetty © Stu Forster

Фудбалери Србије нису успели ни у другом мечу на Светском првенству у Катару да стигну до победе, пошто су у понедељак у невероватној утакмици ремизирали 3:3 против Камеруна.

Потоња победа Бразила над Швајцарском 1:0 била је једина добра вест за "орлове" током дана, пошто је олакшала калкулације селекцији Драгана Стојковића за пласман у осмину финала. А сада је познато и какве шансе се дају нашој селекцији.

Србија има само један бод и због лошије гол-разлике од Камеруна, коло пре краја се налази на последњем месту на табели. Ипак, у петак 2. децембра би све могло да се промени - победа Србије над Швајцарском и победа или реми Бразила против Камеруна значило би пролаз за "орлове" међу 16 најбољих тимова света.

Али статистичари из "Свис фудбал дата" израчунали су да Србија има само 26% шанси да се нађе у осмини финала на овом Мундијалу. Односно, чак 74% шанси дају сценарију по којем се "орлови" враћају кући после утакмице са Швајцарском.

Вреди напоменути да екипа Мурата Јакина може и да ремизира против Србије да би прошла у наредну фазу, па није ни чудо да овај статистички модел фаворизује ту селекцију.

Иначе, до сада су само Бразил, Француска и Португал обезбедили место у осмини финала. Холандија, Енглеска, Шпанија и Мароко су статистички најближе томе да обезбеде место у међу 16 тимова. Највеће шансе за освајање титуле првака света после два кола дају се Холандији (15%), Бразилу (14%) и Француској и Аргентини (по 12.8%).

Да видимо за почетак могу ли Пиксијеви "орлови" да преокрену ситуацију у своју корист...

image