Свет

"Мета" кажњена са 265 милиона евра због цурења личних података

Компанија је од прошле године платила скоро милијарду евра казни
"Мета" кажњена са 265 милиона евра због цурења личних податакаwww.globallookpress.com © Cfoto

Компанија "Мета", која је власник Фејсбука, Инстаграма и Воцапа, кажњена је са 265 милиона евра од стране ирске Комисије за заштиту података (ДПЦ), због прекршаја који је довео до објављивања података о више од 500 милиона корисника на интернету.

Лични подаци европског комесара за правосуђе Дидијеа Рејндерса, премијера Луксембурга Гзавијеа Бетела и десетине званичника ЕУ укључени су у цурење 533 милиона података, укључујући телефонске бројеве, Фејсбук ИД, као и пуна имена и датуме рођења, преноси "Политико".

Подаци су се појавили на хакерској веб страници прошле године, што је довело до истраге ДПЦ, која регулише рад компаније "Мета" у ЕУ. 

Осим новчане казне, изречени су укор и налог којим се од компаније тражи да "усклади обраду података предузимањем низа корективних радњи у одређеном временском периоду".

Портпарол компаније "Мета" је рекао да је компанија направила измене и да је неовлашћено копирање података неприхватљиво и противно њиховим правилима, додавши да ће наставити да раде на том изазову. 

Са овом казном је укупан износ које је ДПЦ наложио компанији да плати достигао скоро милијарду евра од септембра прошле године.

"Мета" је у септембру кажњена са 405 милиона евра јер је дозволила тинејџерима да подешавају налоге на Инстаграму тако да су јавно приказани њихови бројеви телефона и имејл адресе, док је у марту ДПЦ казнио "Мету" са 17 милиона евра због даљег кршења Опште уредбе о заштити података о личности (ГДПР). У септембру прошле године са 225 милиона евра кажњен је Воцап због "тешких и озбиљних кршења ГДПР".

Неки стручњаци се двоуме да ли ГДПР заиста има "ефекат одвраћања" који је намеравала да постигне. 

У сваком случају, значајне новчане казне су и предвиђене да би одвраћале друге компаније од кршења закона. Остаје питање да ли оне заиста утичу на корпоративно понашање или их компаније виде као додатни трошак. 

ДПЦ регулише "Епл", "Гугл", "ТикТок" и друге платформе јер је њихово седиште у ЕУ у Ирској. Тренутно је отворено 40 истрага које се тичу ових компанија, а 13 укључује компанију "Мета".

image