Свет

Маск: "Епл" прети да ће повући Твитер из Еп стора

Власник "Твитера" практично објављује рат произвођачу ајфона иако је та компанија витално значајна за пословање његове друштвене мреже
Маск: "Епл" прети да ће повући Твитер из Еп стораGetty © Pool / Pool

Амерички милијардер, извршни директор "Твитера" и "Тесле" Илон Маск у серији твитова оптужио је компанију "Епл" да прети да ће блокирати Твитер у својој продавници апликација, али и истакао да је та корпорација готово обуставила рекламирање на друштвеној мрежи чији је он власник. Такође, упитао је да ли у "Еплу" "мрзе слободу говора у Америци", али и критиковао "тајни" порез од чак 30 одсто на све што се купи у Еп стору.

"Епл је скоро престао да се рекламира на Твитеру. Да ли мрзе слободу говора у Америци?", твитовао је Маск.

Маск је такође рекао да "Епл" заправо врши притисак на "Твитер" да модерира, тј. ублажи садржаје који се налазе на тој друштвеној мрежи. Ројтерс пак истиче да акција, коју "Епл" иначе није потврдио, није необична имајући у виду да је та компанија претходно из истог разлога из своје продавнице уклонила апликације Габ и Парлер.

Парлер, који је популаран међу америчким конзервативцима, "Епл" је вратио у Еп стор 2021. године након што је апликација ажурирала свој садржај и праксу модерирања.

Што се оглашавања тиче, у првом кварталу 2022. године "Епл" је био највећи оглашивач на Твитеру, а потрошио је 48 милиона долара и чинио више од четири одсто укупног прихода за тај период, објавио је "Вашингтон пост", позивајући се на интерни "Твитер" документ. Маск практично објављује рат произвођачу ајфона иако је та компанија витално значајна за пословање Твитера.

"Епл" се иначе махом ослањао на Твитер јер се не оглашава на Фејсбуку и Инстаграму, а овом акцијом прудружио се бројним великим компанијама, укључујући нпр. "Фајзер", које смањују оглашавање на Твитеру откад је Маск купио компанију.

Међу списком притужби које је Маск твитовао била је и накнада до 30 одсто коју "Епл" наплаћује програмерима софтвера за куповину у апликацији, а Маск је објавио и мим који сугерише да је спреман да "уђе у рат" с "Еплом" уместо да плати провизију.

"Да ли сте знали да Епл на све што купите у Еп стору ставља тајни порез од 30 одсто?", питао је Маск своје пратиоце.

Приказујући своју борбу као борбу за слободу говора, Маск може да окупи милионе својих обожавалаца. А његов став према накнадама за Епл продавницу апликација деле програмери софтвера и законодавци широм света, што му даје потенцијалну предност, преноси "Блумберг".

Раније у новембру дугогодишњи извршни директор "Епла" Фил Шилер, који је задужен за продавницу апликација, избрисао је свој налог на Твитеру. Било је то убрзо након што је Маск вратио налог бившег председника САД Доналда Трампа, који је скинут с платформе након напада на амерички Капитол у јануару 2021. године.

Маск је претходно твитовао да ће, ако Твитер буде уклоњен из продавница апликација Епл и Гугл, направити алтернативни телефон који може да ради с његовом платформом.

Макс је своју мисију на Твитеру описао као "максимизирање слободе говора". Често користи свој лични налог, који има више од 119 милиона пратилаца, да критикује наводне противнике и главне медије.

image