Економија

"Блумберг": OПЕК+ разматра новo смањење производње нафте

Овај потез би додатно заоштрио односе између Бајденове администрације и Саудијске Арабије
"Блумберг": OПЕК+ разматра новo смањење производње нафтеwww.globallookpress.com © IMAGO/Rolf Poss

Саудијска Арабија и друге земље произвођачи нафте из ОПЕК+ непријатно су изненадили многе када су прошлог месеца најавили смањење од два милиона барела дневно. Упркос томе, цене су пале на 80 долара за барел, што је готово поништило њихову овогодишњу зараду. 

Било је предвиђено да се направи пауза, како би се проценио утицај резова, али се већ сада помињу додатна ограничења, пише "Блумберг" и додаје да се званичне дискусије на ову тему очекују на састанку 4. децембра.

Из Ријада је већ послат јасан сигнал тржишту. Саудијски министар енергетике - и краљ - Абдулазиз бин Салман рекао је да је ОПЕК+ "спреман да интервенише" даљим смањењем понуде ако буде потребно "да би се уравнотежила понуда и потражња".

Десет од 16 трговаца и аналитичара са којима је "Блумберг" разговарао очекивало је ново смањење понуде, са проценама у распону од 250.000 до два милиона барела дневно.

Најниже залихе од 2004. године

Док се чини да је ОПЕК+ фокусиран на негативне ризике на тржишту, постоје и друга мишљења. Државе потрошачи притискају организацију да не смањује производњу, како би се спречила инфлација.

Додатна смањења би првенствено довела до даљег заоштравања односа између Бајденове администрације и Саудијске Арабије који су већ дуже време "на стакленим ногама". Иако је амерички председник лично ишао у посету Мухамеду бин Салману са овим циљем, састанак није довео до жељених резултата. 

Залихе у развијеним земљама су на најнижем нивоу од 2004. године. Дан након састанка ОПЕК+, ступа на снагу забрану ЕУ на увоз сирове нафте из Русије морским путем, а Унија расправља и о ограничењу цена нафте - још увек без договора. 

Иако Међународна агенција за енергију предвиђа пад руске производње за 15 одсто почетком следеће године, прогнозе ове организације често су се показале превише песимистичне, а руска производња нафтне изненађујуће отпорна на западне санкције, наводи "Блумберг". 

Проблеми са азијским тржиштима нафте

Да ли ће се нека предвиђања остварити, зависи од тога какви ће бити путеви сирове нафте у наредним данима.

"ОПЕК+ ће озбиљно размотрити ново смањење производње на састанку, поготову ако цене сирове нафте следеће недеље падну знатно испод садашњег нивоа", наводи се у извештају Евроазијске групе.

Прогнозе за кључна азијска тржишта и даље су лоше, нарочито након протеста због строгих ковид мера, укључујући демонстрације у Пекингу и Шангају. Главни показатељи азијских тржишта сирове нафте су у паду, јер све већи број заражених угрожава потрошњу горива у Кини - највећем светском увознику нафте. 

image