Магазин

Кога смо највише "гуглали" ове године

Краљица Елизабета II, Кање Вест, Ембер Херд, Доналд Трамп, Илон Маск – ко су најтраженије личности ове године према статистици Гугла за 2022. годину?
Кога смо највише "гуглали" ове годинеGetty © John Phillips

Сваке године у новембру и децембру традиционално се подвлачи црта и сакупљају статистички подаци о темама које су увек актуелне - "Топ 5 хаљина за 2022. годину", "Топ 10 догађаја који су обележили претходну годину", а као најзанимљивија увек се издваја "Топ 10 најтраженијих имена из света шоу-бизниса".

Разлога за претрагу било је прегршт. Свадбе, разводи, политички скандали - звезде су ове године дале много повода да се о њима пише и да се њихова имена претражују, а ево шта кажу статистике, која имена су била најзанимљивија и зашто.

Ембер Херд проглашена је за победника ове године када је број претрага у питању - њено име претраживано је у просеку 5.6 милиона пута месечно, а све захваљујући скандалозном суђењу које је покренула против бившег супруга Џонија Депа, које је трајало месецима.

Узгред, Џони Деп је, захваљујући том истом суђењу, заузео почасно друго место, а број претрага његовог имена био је нешто мањи - просечно 5.5 милиона пута месечно његово име било је унето у Гугл претраживач. Преноси суђења, небројано много видео исечака са истог, шаљиве интерпретације сцена из суднице и мноштво чланака бацили су у сенку остале догађаје из света шоу-бизниса, а бившим супружницима обезбедили сам врх топ листе.

Покојна британска краљица Елизабета II нашла се на трећем месту ове топ-листе, а број претрага монарха са најдужом владавином у историји достигао је 4.3 милиона месечно.

Фудбалер америчког фудбала Том Брејди нашао се на овој листи сасвим неочекивано, а повод је био, као и код претходних имена, не тако леп. Наиме, крајем октобра фудбалер и његова сада већ бивша супруга, супермодел Жизел Бундшен објавили су да се разводе након 13 година брака. Његово име било је предмет претраге просечно 4 милиона пута месечно.

На петом и шестом месту ове листе нашли су се бивши партнери Ким Кардашијан и Пит Дејвидсон. Ријалити звезду претраживали су у просеку 3.4 милиона пута месечно, док се име Пита Дејвидсона у претрагама нашло у просеку 3.2 милиона пута. Ипак, ови подаци се могу до краја децембра променити, пошто је он сада још занимљивији због трачева који се шире о њему и његовој новој пасији - супермоделу Емили Ратајковски.

Преузимање диригентске палице у компанији "Твитер" довело је Илона Маска на седмо место листе најтраженијих имена текуће године, а додатно су га у жижу интересовања довеле његове несвакидашње одлуке, попут отпуштања већег дела топ менаџмента компаније и скидања са црне листе налога Доналда Трампа и Кање Веста. Његово име "гуглано" је скоро 3.2 милиона пута месечно.

Филмска звезда Вил Смит заузео је осмо место ове топ листе захваљујући чувеном шамару који је обележио 94. доделу Оскара ове године. Након што се водитељ овогодишње доделе, Крис Рок, неумесно нашалио на тему болести од које пати Смитова супруга Џејда Смит, популарни глумац изашао је на сцену и ударио водитеља. Име глумца претраживали су нешто мање него Илона Маска - 3.15 милиона пута месечно.

Листу "Топ 10 најтраженијих имена из света шоу-бизниса" затварају две младе филмске глумице - Мили Боби Браун, која се прославила улогом у серији "Стрејнџер тингс" и Зендаја, која је бриљирала у серији "Еуфорија". Њихова имена нашла су се у претрагама просечно 2.78 и 2.71 милиона пута током месеца.

image