Русија

Нови енергетски савез у Евроазији: Русија и Кина јачају сарадњу, прикључују се и други

Нећемо одступити од правила тржишта, па чак уколико нам други предлог буде био и исплативији, поручио је Александар Новак
Нови енергетски савез у Евроазији: Русија и Кина јачају сарадњу, прикључују се и другиwww.globallookpress.com

Русија и Кина раде на отварању заједничких рачуна компанија како би се заобишла уведена ограничења против Москве, а која се тичу СВИФТ система, рекао је данас потпредседник Владе Русије Александар Новак на четвртом руско-кинеском енергетском пословном форуму.  

"На овај начин радимо на смањењу ризика и доприносимо томе да рубља и јуан добију статус светских резервних валута. С тим у вези, Централна банка Русије и Банка Кине раде на могућности отварања рачуна за руске компаније у Кини, кинеских компанија у Русији и стварању система поравнања без употребе СВИФТ-а", објаснио је Новак.

Подсетио је и да две земље активно плаћају испоставу енергената у националним валутама Пекинга и Москве, заобилазећи на тај начин западне, што је у складу са иницијалним захтевом руског председника Владимира Путина да се руски енергенти исплаћују у рубљама.

Односи Русије и Кине, како је раније истицао потпредседник руске владе, нису под утицајем спољних тржишних промена, већ су засновани на подударности фундаменталних интереса и дубоком међусобном поверењу и поштовању.

Вредност трговинског промета Москве и Пекинга у енергетском сектору порасла је за чак 64 одсто од почетка ове године, а физички обими ове размене, како каже, увећани су за 10 одсто за исти период. Извоз течног природног гаса повећао се за 32 одсто. 

Наступајући на истом форуму, кинески председник Си Ђинпинг истакао је да је енергетика камен темељац политичких односа Пекинга и Москве и да управо она доприноси енергетској безбедности у свету.

Лидер Кине потврдио је речи Новака о снази билатералних односа две земље, рекавши да, упркос свим спољашњим изазовима, две силе јачају сарадњу и раде на промоцији великих пројеката.

Ово све показује "високу стабилност руско-кинеске енергетске сарадње", нагласио је Си Ђинпинг и додао да Пекинг у будућности планира само да јача ову сарадњу.

Потпредседник руске владе додаје да Русија и Кина намеравају да сарађују и у области производње електроенергетске опреме. 

"Данас је Кина један од кључних произвођача опреме у индустрији нафте и гаса", објаснио је Новак. Блиска сарадња две земље по питањима набавке ове опреме за пројекте који се одвијају у Русији, како наводи, постоји још од раније. Међутим, Москва и Пекинг ће у будућности заједно развијати и производњу опреме која ће се користити и у Кини, а не само у Русији.

Још један од будућих пројеката биће и сарадња са Пекингом у преради и пречишћавању природног гаса у близини морске луке Уст-Луга у Лењинградској области. У ту сврху користиће се природни гас који садржи етан, а који долази из налазишта компаније "Гаспром".

Из те компаније истичу да би ово могао постати нов, битан извор енергената за Кину. 

Санкције против Москве су непромишљене, а увођење ограничења цена енергената је веома ризично

Одлука Запада да уведе санкције Русији у сфери енергената је непромишљена, рекао је потпредседник руске владе Александар Новак и додао да Москва неће вршити испоруку нафте у складу са ценом која се буде одредила ограничењем цене руских енергената.

Нећемо одступити од правила тржишта, па чак уколико нам други предлог буде био и исплативији, нагласио је. 

"Најновија ограничења, одлуке о одређивању горње границе цена - све ове радње представљају огроман ризик за функционисање индустрије, изазивајући дефицит енергетских ресурса и смањење улагања у читав сектор, а не само у нафтну индустрију". То ће убудуће утицати и на било коју размену робе у вези са којом западне земље могу одлучити да уведу нека своја правила, објаснио је политичар. 

Русија, Казахстан и Узбекистан разматрају формирање новог савезништва у сфери гаса

Осим тога, Русија, Казахстан и Узбекистан разматрају формирање новог савеза у сфери гаса, који би укључивао заједничко учешће ових земаља у његовом транспорту, извозу, обради и неким другим процесима, открио је Новак.

Ово је посебно погодно из разлога што све три земље имају јединствен систем за транспорт гаса још од СССР-а, а још једна локација на коју би се гас могао превозити преко њега је опет Кина, објаснио је. 

image