Колумне и интервјуи

Неле Карајлић за РТ Балкан: Данас је (био) Дан Републике

Ненад Јанковић, свима нама познатији и приснији под псеудонимом Неле Карајлић, открива своја прва сећања на 29. новембар и објашњава зашто југословенска омладина (није) била другачија од данашње
Неле Карајлић за РТ Балкан: Данас је (био) Дан Републикеwww.globallookpress.com © Russell Gordon

Дан Републике славио се 29. новембра и био је један од пет државних празника у бившој Југославији. Празновао се све до 2002. године, када је напокон укинут одлуком Савезне скупштине, читаву деценију након распада некадашње заједничке државе.

Неле Карајлић, рок музичар, писац, глумац и телевизијски режисер, некадашњи фронтмен "Забрањеног пушења", за РТ Балкан говори о својим сећањима на 29. новембар.

"На Дан Републике увек је падао први снег, а пошто га данас нема, очигледно је да је прича о глобалном загревању сасвим реална", примећује Неле у свом маниру.

На констатацију да је свим југоносталгичарима, али и млађим генерацијама, са својим бендом урезан у сећање као један од симбола бивше државе, чему је допринео и песмом "Дан Републике", снимљеном далеке 1987. године, Неле коментарише:

"Нарочито ме се на данашњи дан сви сете, 'на тапету' сам сваког 29. новембра."

Нелетова аутобиографија, коју је назвао (ништа необично) "Фајронт у Сарајеву", одавно нам је поставила норме којих би млади требало да се придржавају. Пријатељства која се јесу или нису раздвајала на раскршћима и границама држава бивше 'Југе', док је рат на најсуровији начин цепао све карте Југославије и уместо најбољег пријатеља који не слави Божић, донео мржњу не остављајући простора да народ, који је до јуче био под кровом једне велике и битне силе, одлучи да ли је пушка на рамену једини епилог за распад моћне Југославије.

Породица је приоритет, како у миру, тако и у рату. Његово искрено сведочење о добром расположењу које је увек било синоним за главни град Босне и Херцеговине, фудбал као друга најважнија споредна ствар на свету. Госпођа Судбина која, према Нелетовим речима, није злој сили издала одговарајући документ којим би га, деценијама касније и далеко од родног Сарајева, "пребацила на небо", Неле је тежио да остане вечити дечак и као такав, заувек је остао заробљен између присилно нацртаних граница на подручју бивше Југославије.

"Омладина је увек бунтовна! Била је онда, и данас је", казао је Неле када је упитан да ли постоји разлика између југословенских и данашњих младих људи који су увек жељни некаквих промена, иако често не слуте да промене нису увек добра идеја.

"Околности су биле другачије тада. Млади тада нису имали оволико технологије, а технологија је понекад и варка. Јако је важно да омладина буде бунтовна, да буде на страни неке добробити у сопственом животу, али и у свету", каже Неле Карајлић за РТ Балкан.

Најавио је и нову књигу која би, према његовим речима, требало ускоро да угледа светлост дана, а нама остаје да се, према Нелетовом рецепту, радујемо, упркос свим недаћама којима можемо да будемо изложени, да будемо интуитивни и малчице "видовити" попут њега и његове екипе из "Топ листе надреалиста" и не дозволимо да нам се сломи ведар дух, који је, сасвим сигурно, бар према генетским предиспозицијама које имамо сви са ових простора, неуништив.

image