Свет

Чавушоглу: Шведска и Финска још да се потруде за улазак у НАТО

Турски министар спољних послова поручио да би Шведска требало да спречи "пропагандно деловање присталица курдских сепаратиста"
Чавушоглу: Шведска и Финска још да се потруде за улазак у НАТОwww.globallookpress.com © Sha Dati/XinHua

Шведска и Финска напредују ка одобрењу Анкаре да приступе НАТО алијанси, али морају учинити још тога, сматра турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

"Још увек има неких проблема. Постигли су одређени напредак и предузели одређене кораке, али у овом тренутку то није довољно", изјавио је Чавушоглу за "Блумберг" у уторак пре него што се састао са шведским и финским колегама на маргинама министарског састанка НАТО-а у Букурешту.

Мађарска и Турска једине су преостале чланице НАТО-а које нису подржале приступ две нордијске земаље Алијанси, за шта је неопходна једногласна подршка чланица.

Позвавши се на приватне изјаве Виктора Орбана, пољски премијер Матеуш Моравјецки недавно је открио да ће Мађарска за месец дана ратификовати улазак Финске и Шведске у НАТО.

Услов Турске да одобри приступ Шведске у НАТО јесте да та земља изручи курдске сепаратисте, али и да укине рестрикције на трговину оружјем са Анкаром, што је Шведска учинила.

Чавушоглу сада указује да би Шведска требало да спречи оно шта турски министар спољних послова назива пропагандним деловањем присталица курдских милитаната, позивајући се на трилатерални меморандум који су Шведска и Финска са Турском потписале у Мадриду, у коме се наводе кораци за испуњавање захтева Анкаре.

"Они треба да спроведу неке чланове тог меморандума, након чега ћемо имати отворен, искрен и пријатељски састанак овде у Букурешту са мојим колегама", рекао је Чавушоглу.

Шведска верује да је "на стабилном путу"

На питање шта још његова жена може да учини, шведски министар спољних послова Тобијас Билстром је за новинаре изјавио пред састанак у Букурешту да се "све своди на дијалог" и исказао уверење да је Шведска "на стабилном путу ка постизању свих услова наведених у меморандуму."

Билстром је додао да су неке ставке наведене у меморандуму, попут сарадње на пољу обавештајног рада, битне и за Шведску.

"То је важно јер људи који су починили злочине у Шведској одлазе у Турску и ми желимо да их вратимо како бисмо спровели правду", указао је он.

Турска је прошле недеље позвала шведског амбасадора у Анкари на разговор, након што су симпатизери курдских милитаната на фасади турске амбасаде у Стокхолму приказали оно што је Анкара назвала "терористичком пропагандом".

Инцидент се догодио само неколико дана након смртоносног бомбашког напада у Истанбулу који су, како је известила турска влада, извршили милитанти у вези са Радничком партијом Курдистана и Народним заштитним јединицама из Сирије.

image