Свет

Упао на утакмицу Светског првенства - због геј права, иранских жена и Украјине?

Италијанског активисту Мариа Ферија власти у Катару су пустили након кратког притвора, саопштило је Министарство спољних послова Италије
Упао на утакмицу Светског првенства - због геј права, иранских жена и Украјине?www.globallookpress.com © IMAGO/David Klein

Светско првенство у фудбалу било је нова жртва феномена либералног активизма када је мушкарац упао на терен током утакмице Уругваја и Португала носећи заставу дугиних боја и мајицу са натписима "Поштовање за иранске жене" и "Спасите Украјину".

Италијански активиста Марио Фери је на терену провео око 30 секунди у другом полувремену, пре него што га је обезбеђење извело.

Истополне везе и промовисање ЛГБТ културе су забрањени у Катару, а поједине европске репрезентације су планирале да на утакмицама носе траке са дугиним бојама. Ипак, од те идеје су одустали након што им је ФИФА запретила дициплинским поступцима и жутим картонима.

Италијанског активисту Ферија власти у Катару су пустили "након кратког притвора", саопштило је италијанско министарство спољних послова, преноси "Би-Би-Си".

Врховни комитет Катара потврдио је да је он пуштен "убрзо након што је склоњен са терена" и да је о томе обавештена амбасада Италије.

Додаје се да му је одузета дозвола за боравак у Катару и да му је "забрањено да присуствује будућим утакмицама на Светском првенству".

image