Свет

Сунак: "Златно доба" британско-кинеских односа је готово

Британски премијер одржао први говор о спољној политици, Кину назвао "системским изазовом"
Сунак: "Златно доба" британско-кинеских односа је готовоNone © Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Британски премијер Риши Сунак изјавио је да је "златно доба" односа са Кином готово, као и да је "системски изазов британским интересима и вредностима" из Кине све наглашенији.

Он је у понедељак увече одржао свој први говор на тему спољне политике од када је крајем октобра преузео премијерску функцију, током ког је рекао да се британски однос према Кини мора променити, као и да се Пекинг "свесно такмичи за међународни утицај, користећи све полуге државне моћи", преноси Ројтерс.

"Будимо јасни, такозвано 'златно доба', као и наивна вера да ће трговина довести до друштвених и политичких реформи, готови су", изјавио је Сунак током свог говора. 

Термин "златно доба" кинеско-британских односа сковао је током своје посете Шангају 2015. године тадашњи министар финансија Велике Британије Џорџ Озборн. 

Сунак и Кина: наставља се заоштравање реторике

Сунак се последњих недеља нашао на мети критика дела својих колега из Конзервативне партије, који су га оптужили да није довољно оштар према Кини, за разлику од своје претходнице Лиз Трас, која је ту земљу назвала "стратешком претњом". Прошле године, док је обављао функцију министра финансија, Сунак је позвао на умеренију стратегију према Кини, која би балансирала између бриге за људска права и проширења економских веза.

Ипак, заказани састанак Сунака и кинеског председника Си Ђинпинга, који је требало да се догоди на Самиту Г20 раније овог месеца, отказан је, док су британске власти прошле недеље забраниле употребу кинеских сигурносних камера у државним институцијама, преноси Ројтерс.

"Ми Кину видимо као системски изазов за наше вредности и интересе, који постаје све озбиљнији, пошто се креће ка све већем ауторитаризму", био је Сунак некарактеристично оштар у својој изјави.

Британски премијер је у свом говору Кину критиковао и по питању њихове политике у Хонг Конгу и провинцији Сикјанг, где многи на Западу верују да она "систематски крши људска права". Ова изјава није наишла на позитивне реакције Пекинга, а портпарол кинеске амбасаде у Лондону изјавио је да Велика Британија не би требало да се меша у унутрашња питања те државе, преноси "Глобал тајмс".

"Наравно, не можемо једноставно да игноришемо значај Кине у међународним односима – за међународну економску стабилност и проблеме попут климатских промена. САД, Канада, Аустралија, Јапан и многе друге државе то такође разумеју", закључио је Сунак.

Сунак је додао и да, под његовим вођством, Британија неће бирати "статус кво", већ ће се суочавати са међународним изазивачима "не са великим речима, већ са великим прагматизмом".

Подршка Украјини наставља се и следеће године

Британски премијер нагласио је да ће његова држава наставити са подршком Украјини и наредне године, не мењајући тако политику својих претходника Бориса Џонсона и Лиз Трас.

"Немојте сумњати, бићемо уз Украјину колико год то буде потребно. Одржаћемо, или чак повећати, нашу војну помоћ следеће године, а послаћемо и нове системе противваздушне одбране", рекао је Сунак.

Британија је у септембру била други највећи донатор војне опреме Украјини, након САД, а ове године послала је око 2,3 милијарде фунти помоћи.

Сунак сматра и да његова држава своју спољну политику мора да планира на дужи рок, како би адекватно одговорила на стратегије земаља попут Русије и Кине.

"Наши противници планирају дугорочно", рекао је Сунак. "У тренутку када се суочавамо са изазовима, краткорочно и превише позитивно размишљање није довољно. Морамо да направимо промену у нашем приступу".

Многи у Британији још су радикалнији од Сунака

Сунакове оцене, које је изнео у јучерашњем говору, несумњиво су најоштрије од када је преузео премијерску функцију, као и доста ближе отворено антикинеском мишљењу које доминира у британској политици. Ипак, за многе у Британији чак су и ове изјаве њиховог премијера исувише благе.

Тако је некадашњи лидер Конзервативне партије Ијан Данкан Смит изјавио да Сунак мора да оде корак даље и Кину назове "претњом", а не само "системским изазовом".

"Кина разуме снагу, али и слабост, а они ће ово видети као слабост", рекао је он за "Гардијан". Он је Сунаково обећање да ће Британија показати "велики прагматизам" назвао "таутолошком бесмислицом", која је једнака "умирењу" (appeasement, термин који се у Британији користи за описивање помирљиве политике према Нацистичкој Немачкој средином тридесетих година прошлог века).

Функционер опозиционе Лабуристичке партије Дејвид Леми такође је критиковао премијера, назвавши његов говор "танким", а владину реторику према Кини "недоследном", преноси Би-Би-Си.

Сунак је, током унутарстраначких избора одржаних летос, Кину назвао "највећом дугорочном претњом за Британију и светску економску сигурност", али је од доласка на чело владе заузео нешто блаже ставове.

Сунакова кинеска политика ипак ће остати нејасна бар још неко време, односно док влада не објави нови Извештај о стратегији за одбрану и безбедност, који би требало да дефинише националне приоритете у тим областима. Објављивање овог документа очекује се у наредних неколико месеци.

image