Свет

Пољска планира да украјинским избеглицама наплаћује храну и смештај

Ресурси Пољске пресушују због кризе трошкова живота и оптерећења буџета, па је мигрантима све теже да нађу станове и добију подршку
Пољска планира да украјинским избеглицама наплаћује храну и смештајNone © AP Photo/Evgeniy Maloletka

Пољска планира да избеглицама из Украјине наплаћује храну и смештај након четири месеца боравка у државном смештају, саопштила је данас влада ове државе.

"Држављани Украјине који бораве у Пољској у центрима за колективни смештај учествоваће у трошковима смештаја и оброка", наводи се у саопштењу владе, преноси Ројтерс.

Они који бораве у овим врстама смештаја (на пример у хотелским собама или школским домовима које финансира држава) дуже од 120 дана мораће да покрију 50 одсто трошкова дневно по особи, а после 180 дана то би износило 75 одсто.

Из овог плана требало би да буду исључени они који су неспособни за рад због година или инвалидитета, као и труднице. Намерa владе је да се ова правила примењују од 1. марта наредне године, а предлог закона ће ићи у парламент где се очекује да ће бити усвојен.

Више од милион украјинских избеглица нашло је привремени дом у Пољској од краја фебруара ове године. Међутим, ресурси Пољске пресушују због кризе трошкова живота и оптерећења буџета, па је мигрантима све теже да нађу станове и добију подршку, истиче британска агенција.

image