Економија

Немачка нема алтернативу руском гасу

Немачка троши око 100 милијарди кубних метара гаса годишње, од чега је нешто више од половине долазило из Русије
Немачка нема алтернативу руском гасуwww.globallookpress.com © Marcus Brandt/dpa

Немачка још увек нема начина да у потпуности замени руски природни гас, чак ни након постизања споразума о снабдевању са Катаром, оценио је председник комитета за енергетику Бундестага Клаус Ернст.

"Савезна влада слави споразум са Катаром и хвали се великим бројкама. Чињеница је да ова два милиона тона природног гаса одговара три одсто немачке потрошње гаса. Још увек нема праве алтернативе за руски гас", написао је политичар из партије Левица на Твитеру.

Катарска државна компанија за гас раније данас је потписала уговор са Немачком за испоруку око две милијарде течног природног гаса годишње. Уговор би требало да ступи на снагу 2026. године и да траје 15 година.

Договорено је да Катар Немачкој испоручује 2,7 милијарди кубних метара годишње, пренео је Дојче веле.

Немачка троши око 100 милијарди кубних метара гаса годишње, од чега је нешто више од половине стизало из Русије.

Договор са Катаром покрива само шест одсто од укупно 46 милијарди кубних метара руског гаса, колико је Немачка увезла 2021.

Немачка, највећа европска економија, ослања се углавном на природни гас и обећала је да ће заменити целокупни увоз руске енергије до средине 2024. године. Тренутно велики гаса долази из Норвешке, Холандије и Белгије, а земља је поново привремено активирала електране на нафту и угаљ и продужила рад последње три нуклеарне електране у земљи.

image