Свет

НАТО најавио још већу помоћ Украјини

Министри НАТО-а су најавили већу помоћ Украјини у војној опреми и обнови инфраструктуре
НАТО најавио још већу помоћ Украјиниwww.globallookpress.com © Thomas Koehler

Министри спољних послова НАТО-а поручили су да ће Алијанса појачати своју помоћ Украјини и то не само војном опремом, већ и у обнови критичне инфраструктуре и повећању заштите од ракетних напада.

Министри су оптужили Русију да је одговорна за сукоб у Украјини, "еклатантно кршење међународног права и принципа Повеље УН" и поручили да акције Москве и напади на инфраструктуру "лишавају милионе Украјинаца основних људских потреба”.

Шефови дипломатије су исто тако оценили да специјална војна операција негативно утиче на глобалне залихе хране и додали да "неприхватљиве акције Русије" поткопавају међународни поредак заснован на правилима. 

Министри су такође осудили и све који активно помажу Русији у њеним акцијама у Украјини, укључујући Белорусију и још једном изразили солидарност са Украјином.

"Остајемо непоколебљиви у посвећености независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине. Никада нећемо признати руске илегалне анексије, које крше Повељу УН. Наставићемо да јачамо политичку и практичну подршку Украјини... и ту подршку ћемо пружити колико год буде потребно”, поручили су министри.

Министри НАТО најавили су и подршку Кијеву у послератној обнови али и "модернизацији одбрамбеног сектора" и оценили да ће чланство Кијева у евроатлантским организацијама учинити "НАТО јачим, а евроатлантски простор безбеднијим".

"У светлу највеће претње евроатлантској безбедности у последњих неколико деценија и у складу са Стратешким концептом, примењујемо нову основу за одвраћање и одбрамбени став тако што ћемо га значајно ојачати и даље развијати кроз низ снажних, борбено спремних снага. Сви ови кораци ће значајно ојачати НАТО одвраћање и напредну одбрану", истакли су министри.

Нагласили су да остају посвећени одвраћању и одбрани од непријатељских напада на критичну инфраструктуру савезника. 

"Сваки напад на савезнике наићи ће на уједињен и одлучан одговор", поручли су министри са састанка у Букурешту.

image