Србија и Балкан

Додик: Постоји спремност за разговоре о заједничком нивоу власти

Додик истиче да се потписани споразум ХДЗ-а БиХ и "осморке" примарно односи на формирање власти на нивоу Федерације БиХ и да су тиме створене све околности да се та власт формира што пре
Додик: Постоји спремност за разговоре о заједничком нивоу властиwww.globallookpress.com © Sotiris Dimitropoulos via www.im/www.imago-images.de

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да постоји спремност за разговоре са "осморком", блоком бошњачких и грађанских странака, о заједничком нивоу власти, али без формирања коалиције већ само у виду партнерства, како би се омогућило решавање проблема.

"Ја сам разумео да су ХДЗ и 'осморка' потписали споразум који се примарно односи на Федерацију БиХ. Kада се то заврши, а верујем да хоће, доћи ће време да се разговара о заједничком нивоу", саопштио је Додик новинарима на конференцији за медије у Источном Сарајеву, преноси Срна.

Он је навео да они који формирају власт на нивоу ентитета треба да имају утицаја на нивоу заједничких институција. "Ако они формирају власт на федералном нивоу, биће поштовани", рекао је Додик.

Додик каже да то нису класичне коалиције на нивоу заједничких институција, већ договор о томе да изборним победницима припада представљање на нивоу БиХ и додаје да не постоји намера за потписивање било каквих споразума, већ за постизање договора о учешћу у заједничким структурама власти.

"Очигледно је да неке ствари вредне за ФБиХ нису вредне за Републику Српску и ствари које су важне за Републику Српску нису важне за ФБиХ, али ми не треба да се бавимо тиме и удаљавамо", рекао је Додик.

Он је, каже, спреман за договор уколико постоје могућности за разговоре о томе да парламенти именују судије и тужиоце на различитим нивоима.

"То су велике ствари које можемо да направимо. То значи да ћемо рехабилитовати одређено поверење и ићи даље", рекао је Додик.

Додик истиче да се потписани споразум ХДЗ-а БиХ и "осморке" примарно односи на формирање власти на нивоу Федерације БиХ и да су тиме створене све околности да се та власт формира што пре.

"Очекујемо да ће у ФБиХ након осам година коначно бити добијена нова Влада и да ћемо с њом моћи да радимо", рекао је Додик.

Он је додао да се у Републици Српској очекује формирање Владе одмах након избора Већа народа, што је услов за избор владе.

"Мислим да већ имамо структуру Владе, имамо све што је потребно и веома брзо ће бити направљено Веће народа и његово конституисање, заказана седница и изабрана Влада", рекао је председник Републике Српске.

image