Свет

Пентагон шаље Украјини ПВО системе, али не и "патриот"

САД су одобриле пакет војне помоћи Украјини од 400 милиона долара, али не и слање "патриот" система
Пентагон шаље Украјини ПВО системе, али не и "патриот"www.globallookpress.com © MIM-23 Hawk

Ракете за систем противваздушне одбране "хок", заједно са четири система противваздушне одбране "авенџер" и пројектилима "стингер" на путу су ка Украјини, као део војног пакета помоћи вредног 400 милиона долара, саопштило је Министарство одбране.

Министарство одбране одобрило је слање помоћи у вредности до 400 милиона долара како би се задовољиле критичне безбедносне и одбрамбене потребе Украјине. Ово је 25. повлачење опреме Бајденове администрације из инвентара Министарства одбране од августа 2021. године, рекла је заменица секретара за штампу Пентагона Сабрина Синг.

"Овај пакет укључују ракете за системе ПВО 'хок', четири система противваздушне одбране 'авенџер' и ракете 'стингер', додатну муницију за ХИМАРС, а то су ракетни системи високе покретљивости, 21.000 артиљеријских метака од 155 милиметара, 500 прецизно вођених артиљеријских метака од 155 милиметара, 10.000 минобацачких пројектила од 120 милиметара, 100 вишенаменских возила на точковима високе покретљивости - 'хамви', 400 бацача граната, малокалибарског оружја и више од 20 милиона метака за малокалибарско оружје, као и опрему за хладно време", набројала је она.

Синг је навела да су с обзиром на ваздушне нападе на инфраструктуру Украјине "додатни капацитети противваздушне одбране од критичне важности".

"Системи противваздушне одбране кратког домета 'авенџер' такође ће омогућити Украјини да заштити трупе и критичну инфраструктуру од беспилотних ваздушних система и хеликоптера“, додала је она.

Пентагон је саопштио и да САД проучавају све могуће "комбинације опреме", али да у овој фази немају планове да Кијеву испоруче напредне ПВО системе "патриот" чији би пројектили дугог домета могли да стигну до Русије и тако ескалирају сукоб у Украјини, преносе "РИА Новости".

"Питања противваздушне одбране остају кључни приоритет за Министарство одбране САД и међународну заједницу када је у питању подршка Украјини. Што се тиче било које врсте 'патриот' система, у овој фази немамо планове да их испоручујемо у Украјину", рекао је портпрол Пентагона Патрик Рајдер.

Русија је раније послала протестну ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију. Министарство спољних послова Руске Федерације саопштило је да се земље НАТО-а "играју ватром" испоруком оружја Украјини. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат.

Поред војне помоћи, Сједињене Државе су данмас најавиле 53 милиона долара за подршку куповини опреме за електричну мрежу Украјини где су милиони у мраку и без грејања.

"Ова опрема ће бити брзо испоручена Украјини јер је реч о хитном случају, како би се помогло Украјинцима да истрају током зиме“, наводи се у саопштењу Стејт департмента и додаје да ће пакет укључивати дистрибутивне трансформаторе, прекидаче, одводнике пренапона, између осталог.

image