Свет

"Блумберг": САД проглашавају вагнеровце терористима?

У Белој кући разматрају да ставе руску групу на листу терористичких организација, како би ограничили њихово деловање
"Блумберг": САД проглашавају вагнеровце терористима?www.globallookpress.com © Elena Mayorova

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена разматра стављање групе "Вагнер" на листу страних терористичких организација, како би отежали њено деловање у Украјини и појединим афричким државама, преноси "Блумберг".

Ова одлука још увек није коначна и о њој се још увек разговара, речено је новинарима овог портала из поверљивих извора. Постављање ове групе на листу терористичких организација олакшало би Американцима да кривично гоне њене чланове, али и имовину широм света.

Представник Стејт департмента, који је желео да остане анониман, није потврдио постојање ових разговора, али је нагласио да ће САД наставити да "руске званичнике сматрају одговорним за рат", преноси "Блумберг".

Група "Вагнер" и њен оснивач Јевгениј Пригожин већ се налазе на листи санкција САД, ЕУ и Уједињеног Краљевства, али то није утицало на раст њихове моћи, наводи амерички портал.

Западни званичници изразили су забринутост због активности "Вагнероваца" у Украјини, али и у појединим афричким земљама. Њихово размештање у државама Западне Африке наводно је утицало на одлуку Француске да повуче своје трупе из тог дела света, преноси "Блумберг".

image