Свет

НАТО чланице желе да смање зависност од Кине, страхују да не прођу као са Русијом

Министри спољних послова чланица НАТО наставили су данас разговоре на састанку у Букурешту
НАТО чланице желе да смање зависност од Кине, страхују да не прођу као са Русијомwww.globallookpress.com © IMAGO/Thomas Trutschel

Министар спољних послова Луксембурга Жан Аселборн упозорио је да чланице НАТО морају да пазе да не упадну у нову стратешку зависност, овај пут од Кине, као што је био случај енергетске зависности од Русије, преноси Танјуг.

Оценио је добрим што су амерички председник Џозеф Бајден и немачки канцелар Олаф Шолц разговарали са кинеским председником Си Ђинпингом.

"На истој смо линији када је реч о руским претњама нуклеарним оружјем. Верујем да и Кина жели да се овај рат против Украјине заврши и да не дође до нуклеарне катастрофе", објаснио је Аселборн.

Он је указао да у мобилним телефонима и аутомобилима има много делова који долазе из Кине и да је потребно да се припази да не дође до нове зависности.

Критиковао је примену силе против учесника протеста у Кини, истичући да се у 21. веку грађани не могу "ставити у један оквир и говорити им да постоји само једна филозофија, и то државна".

Рекао је да слике које долазе из Ирана и сада из Кине нису добре у 21.веку, те да Кина "људска права тумачи на свој начин".

"Руски притисак" као редовна тема

Током дана шефови дипломатије земаља чланица НАТО састаће се са представницима из БиХ, Грузије и Молдавије.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг најавио је раније да НАТО жели тешње да сарађује са другим партнерима, као што су БиХ, Грузија и Молдавија.

"Наша три партнера суочавају се са руским притиском на различите начине. Зато ћемо на састанку предузети даље кораке да им помогнемо да заштите своју независност, повећају отпорност и одбрану", рекао је он.

Током јучерашњег дана главна тема конференције била је Украјина, којој је обећана појачана помоћ.

Са састанка, како је истакао генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, послата је снажна порука јединства Алијансе и подршке Украјини.

image