Русија

Шојгу: За два месеца обучено 300.000 резервиста, настављамо модернизацију оружја

Напредни системи наоружања биће употребљени у специјалној војној операцији у Украјини, рекао је данас руски министар одбране на састанку одбора војног ресора
Шојгу: За два месеца обучено 300.000 резервиста, настављамо модернизацију оружјаwww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Напредни системи наоружања, који се управо производе, биће употребљени у специјалнжој војној операцији у Украјини, рекао је данас руски министар одбране Сергеј Шојгу на састанку одбора војног ресора.

"Неопходно је наставити модернизацију и стварање напредних система како би их касније употребили у специјалној војној операцији", рекао је министар.

Министар одбране је прецизирао да је у обуку нових војних формација укључено око 3.000 инструктора који раде на више од стотину полигона на територији Руске Федерације и Републике Белорусије.

"За два месеца обучено је 300.000 резервиста", рекао је Шојгу.

Министар је објаснио да је у центрима за обуку оспособљено око 8.000 посада борбених возила и тенкова, артиљеријских система, система ПВО, беспилотних летелица и система за електронско ратовање.

"Војници су стекли знања и вештине неопходне за успешно извршавање борбених и специјалних задатака, како самостално, тако и у саставу јединица", нагласио је министар.

Нови начини употребе ракетних трупа и артиљерије

Оружане снаге Русије током специјалне војне операције тестирају нове методе борбене употребе ракетних снага и артиљерије, изјавио је руски министар одбране.

"Ефективно ватрено гађање непријатељских снага је важна компонента успеха војних операција. Значајна улога у томе се приписује ракетним трупама и артиљерији. Током специјалне операције тестирају се нове методе њихове борбене употребе. Пре свега, ово се тиче употребе система за извиђање, укључујући беспилотне летелице, као и модерних и перспективних врста наоружања", рекао је Шојгу.

Нових 16 војних центара за обуку студената

Шојгу је рекао да је Министарство одбране прошле године започело стварање војних училишта на савезним државним универзитетима заједно са Министарством науке и високог образовања. За то време формирано је осам нових центара, у којима је већ хиљаду студената прошло војну обуку.

"Предлаже се стварање још 16 сличних формација, да се војна обука не спроводи директно унутар зидина високошколских установа, већ у у областима деловања Оружаних снага РФ које су тражене", рекао је министар.

Набавка наоружања тече по плану

Према његовим речима, државни одбрамбени налог за ову годину, односно набавка наоружања по раније утврђеном плану, биће извршен у потпуности.

"Центар за контролу националне одбране организовао је контролу набавке траженог наоружања. Одбрамбени налог биће остварен на нивоу од најмање 99 одсто", нагласио је Шојгу.

Како је навео, због специјалне војне операције и делимичне мобилизације, током наредне 2023. године, обим финансирања државне одбране биће повећан један и по пут. 

image