Русија

Путин: Економске прилике охрабрујуће, важно одржати раст прихода грађана

Повећање плата, смањење сиромаштва и неједнакости у земљи, главни су циљеви власти у Москви, поручио руски председник
Путин: Економске прилике охрабрујуће, важно одржати раст прихода грађанаwww.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Руски председник Владимир Путин поручио је данас у Москви на састанку са владом, да су једни од главних задатака власти постизање реалног раста прихода, смањење сиромаштва и неједнакости у земљи, преносе "РИА Новости".

Економске прилике су охрабрујуће а круцијално је одржати раст прихода грађана над стопом инфлације, рекао је руски председник.

"Бележи се номинални раст примања за протеклих девет месеци ове године. Он сада износи 12,8 одсто. Али ово је номинално, а ми треба да постигнемо стварни раст. Важно је консолидовати такве трендове, остварити одрживи раст прихода грађана над стопом инфлације. Морамо постићи повећање плата у привреди, у свим кључним секторима", нагласио је Путин.

Плате расту изнад прогноза

Руски председник је рекао да плате у Русији, у целини, у привреди расту нешто изнад прогноза.

"Према статистици, ове године плате у привреди, у целини, расту нешто више од прогноза. Сходно томе, требало би наставити са овом динамиком и у јавном сектору", рекао је Путин.

Према његовим речима, услед циљане подршке државе, која ће бити настављена јер даје резултате, приходи најсиромашнијем становништву расту и у поређењу са трећим кварталом прошле године повећани су за 27,8 одсто.

"Према резултатима трећег квартала, стопа сиромаштва у земљи смањена је на 10,5 одсто. Пад је мали, али је важна позитивна динамика, коју је потребно да сачувамо", рекао је руски председник.

Инфлација у Русији ће се смањити следеће године

Путин је изразио наду да ће инфлација у Русији бити умањена следеће године. 

"Важно је остварити раст прихода грађана над стопом инфлације. Надам се да ће се инфлација смањити већ у првом кварталу следеће године", рекао је Путин.

image