Свет

Руски и кинески ратни авиони извршили заједничке ваздушне патроле (ВИДЕО)

Први пут у историји ваздушног патролирања, руски авиони су слетели на аеродром у Кини, а кинески авиони на територију Русије

Руски и кинески ратни авиони извршили су заједничке патроле изнад вода Јапанског и Источног кинеског мора, саопштило је руско министарство одбране.

"Први пут у историји ваздушног патролирања, руски авиони су слетели на аеродром у Народној Републици Кини, а кинески авиони на територију Руске Федерације", наводи се у саопштењу.

Током патроле није било нарушавања ваздушног простора страних држава, а стратешки бомбардери извршили су заједничку патролу у оквиру плана војне сарадње за ову годину, додало је руско министарство и истакло да лет није био усмерен против трећих земаља.

"Борбени авиони страних држава пратили су стратешке бомбардере са ракетама у неким фазама ваздушне патроле. У извршавању својих мисија, авиони обе земље су поступали стриктно у складу са одредбама међународног права", навело је министарство.

Као одговор на заједничку патролу руских и кинеских авиона, Јужна Кореја је подигла борбене авионе, саопштивши да су два кинеска и шест руских авиона ушли у Идентификациону зону противваздушне одбране те земље.

image