Србија и Балкан

Додик: СНСД-у десет министарстава у новој Влади Републике Српске

Имамо највећу одговорност због гласова које нам је дао народ, поручио лидер СНСД
Додик: СНСД-у десет министарстава у новој Влади Републике СрпскеNone © AP Photo/Radivoje Pavicic

Лидер СНСД и председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да ова странка у новој влади треба да има 10 министарских места према рачуници на основу процената колико која странка има посланика.

Додик је након консултација са мандатаром за састав нове владе Радованом Вишковићем истакао да ће та рачуница бити поштована.

"Ми смо спремни да уз неке мале корекције видимо са коалиционим партнерима и неким другим који би ушли у владу да то буде на тој квоти коју има СНСД. Дакле, оно што су наши коалициони партнери примарно добили кроз расподелу, где су учесници у стопи од 100 одсто, то ће им бити гарантовано. На тај начин ћемо моделирати сам избор владе", рекао је Додик.

Са Вишковићем су, казао је, разговарали о програму будуће владе и очекивањима.

"Ми ћемо са нашим коалиционим партнерима, уважавајући стопу учешћа у оквиру власти, односно парламента обезбедити њихову видљивост у влади, али и да очувамо да СНСД као носилац коалиционог капацитета и носилац кретања у Републици Српској, па и БиХ на најбољи могући начин има пропусне канале утицаја који би обезбедили провођење наших програма", рекао је Додик, пренела је РТРС.

Ова влада, каже, биће влада програмскога континуитета.

"Раније смо чували стабилност Српске, реаговали и решавали изазове који се дешавају, водили политику очувања Републике Српске на нивоу БиХ, па и тешку политичку борбу са међународним фактором, свакако ће остати мера нашег рада и убудуће. Ми већ имамо један шири договор са коалиционим партнерима, њиховом учешћу и видљивости. Остаје на мандатару да то избалансира. СНСД улази са значајном одговорношћу коју нам је дао народ. Учинићемо све да народу Српске, па и онима који нису гласали за нас вратимо нашом активношћу да се носимо са изазовима у будућности", казао је Додик.

image