Магазин

Руска ''Шанел'' хаљина стара сто година пронађена на тавану

"Коко Шанел је дизајном овог комада довела лепоту руског и балканског веза на француску црну свилу", писао је својевремено британски ''Вог'', када је ова туника први пут представљена у јавности
Руска ''Шанел'' хаљина стара сто година пронађена на тавануGetty © Theo Wargo

Овај одевни комад је продат на аукцији у Паризу за 130 хиљада евра. Израђен је у руској радионици за вез према оригиналном дизајну Коко Шанел,  део је чувене пролећне колекције из 1922. године. Због овога има велику вредност у историји моде. Донедавно ни једна хаљина из ове колекције није могла да се пронађе.

Наиме, Коко Шанел се једно време забављала са унуком руског цара Александра II и његова сестра јој је често помагала у  атељеу, бавећи се везом. Из љубави према овом раду, отворила је радионцу ''Китмир'' у којој су младе рускиње радиле машински и ручни вез, и у којој је, сматра се, израђена ова хаљина.

Осим што има историјску важност, савршен, педантан дизајн и оригинална етикета легендарне модне дизајнерке су подигли њену цену и вредност. Хаљина је пронађена на тавану старе породичне виле у Француској раније овог месеца, али изузетно је ретко да се одећа из породичних инвентара појави на аукцијама. 

image