Русија

Лавров: НАТО је смисао свог постојања нашао у Украјини

Неопходно је избећи било какав војни сукоб држава које поседују нуклеарно оружје, рекао је шеф руског Министарства спољних послова
Лавров: НАТО је смисао свог постојања нашао у Украјиниwww.globallookpress.com © MFA Russia

Запад дословце гура Украјину у рат који они воде против Русије, изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров учесницима научно-образовног програма "Дијалог за будућност".

Лавров је истакао да став Русије иде и даље од предлога да нуклеарно оружје не сме да се употреби и да Русија предлаже да никада не дође до сукоба нуклеарних сила.

"Ескалација сукоба у случају употребе нуклеарног оружја може постати неконтролисана", нагласио је он.

Према речима министра, западне земље покушавају да се удаље управо од тог принципа који налаже избегавање било какавих војних сукоба нулеарних сила.

"То говори много о њима, буквално гурају Кијев да настави рат који Запад води против Руске Федерације", рекао је он.

Нуклеарне силе морају да избегну било какву војну конфронтацију између себе, укључујући и употребу конвенционалног наоружања, рекао је Лавров.

Лавров је подсетио да су на иницијативу Москве, почетком ове године, лидери земаља – сталних чланица Савета безбедности УН потврдили да у нуклеарном рату не може бити победника и да га никада не треба покренути.

Еволуција НАТО-а

Брза еволуција НАТО-а забрињава Русију због рата који је Запад покренуо против Руске Федерације у Украјини и због глобалне безбедности, рекао је министар.

"Забринути смо због брзе еволуције Северноатлантске алијансе у контексту рата који је Запад покренуо против нас у Украјини и глобалне безбедности. Донедавно су сви били уверени да је НАТО одбрамбени савез који се бави само зашитом територија својих чланица. После нестанка СССР-а и Варшавског пакта нестао је и смисао постојања НАТО-а јер хтели су да се 'бране' од социјалистичког табора на челу са Совјетским Савезом", рекао је министар.

Лавров је истакао да, упркос томе, НАТО није нестао и наставио је да трага за смислом свог постојања.

"Најпре се кампања у Авганистану сматрала оправдањем. А онда, после срамног бекства одатле, НАТО-у је био потребан још један разлог", подсетио је шеф руске дипломатије.

"Нашли су га у обуздавању Русије и јачању Украјине. Дуго после пуча у Кијеву, Украјину су претварали у инструмент обуздавања Русије, одскочну даску за напад на руске интересе у нашем непосредном окружењу. Све ово време се, уз директну подршку западних спонзора кијевског режима, одвијало активно уништавање руског језика, културе, медија и образовања", објаснио је Лавров.

Водеће позиције у свету

НАТО може бити испровоциран на пренагљене неодговорне одлуке ако Запад изгуби водеће позиције на светској сцени, рекао је руски министар спољних послова.

"Експанзионистички глобализам који демонстрира овај агресивни блок је без преседана. Уверен сам да глобална већина јасно види претње које носи ово савезништво и схвата да губитци западних водећих позиција на светској сцени могу да инспиришу НАТО да доноси исхитрене, неодговорне одлуке", нагласио је министар.

Према његовим речима, управо такве процене ће одредити ставове већине земаља када се разговара о будућности глобалне безбедности.

image