Економија

"Фолксваген": Неизводљиве нове фабрике за производњу батерија за електричне аутомобиле у Немачкој

Губитак приступа руским енергентима изазван санкцијама које је Европа наметнула Москви имао је драстичан ефекат на европску, а поготово немачку економију
"Фолксваген": Неизводљиве нове фабрике за производњу батерија за електричне аутомобиле у Немачкојwww.globallookpress.com © IMAGO/Teresa Kröger

"Фолксваген" би могао да престане са улагањем у фабрике за производњу батерија за електричне аутомобиле у Немачкој и ЕУ због неспособности власти да пронађу конструктивно решење за растуће цене енергената, сматра извршни директор бренда "Фолксваген" Томас Шефер.

"Европа није конкурентна у многим областима, посебно када су у питању трошкови електричне енергије и гаса", написао је Шефер у објави на Линкдину.

"Ако не успемо да брзо снизимо цене енергената у Немачкој и Европи, улагања у енергетски захтевне нове фабрике за производњу батеријских ћелија неће више бити изводљива у Немачкој и широм ЕУ", објаснио је он, и додао да ће се у том случају "стварање вредности у овој области одвијати негде другде."

Шеферова изјава доводи у питање претходно откривене планове "Фолксвагена" за оснивање шест фабрика за производњу батерија за електричне аутомобиле широм ЕУ до 2030. године, а што је у складу са намером Европског Парламента да забрани производњу аутомобила са унутрашњим сагоревањем од 2035. године.

Губитак приступа руским енергентима изазван санкцијама које је Европа наметнула Москви од почетка руске војне интервенције у Украјини имао је драстичан ефекат на европску, а поготово немачку економију.

Тако, Шефер указује да "на међународном нивоу, Немачка и ЕУ брзо губе своју атрактивност и конкурентност", док "САД, Канада, југоисточна Азија и региони попут Северне Африке не посустају."

Још један од фактора који чини европску индустрију мање конкурентном на западу јесте огроман пакет субвенција које су САД обезбедиле домаћим произвођачима путем Закона о смањењу инфлације, који је био и један од разлога овонедељног сусрета француског председника Емануела Макрона са својим америчком колегом Џозефом Бајденом.

Са друге стране, Шефер сматра постојеће европске програме индустријских субвенција "застарелим" и "бирократским". Иако сматра да су намере француског министра финансија Бруна Ле Мера и његовог немачког колеге Роберта Хабека за проналажење одговора на америчке субвенције вредне хвале, али да су исто тако осуђене на пропаст.

"ЕУ хитно захтева нове инструменте како би се спречила претећа деиндустријализација и да би Европа остала привлачна локација за будуће технологије и нова радна места", тврди Шефер.

image