Економија

Европски банкари: Биткоин на путу да падне у заборав

Тржишна процена најстарије дигиталне валуте је "заснована искључиво на шпекулацијама", тврде банкари
Европски банкари: Биткоин на путу да падне у заборавwww.globallookpress.com © Piero Nigro/Keystone Press Agency

Званичници Европске централне банке (ЕЦБ) проценили су да је криптовалута биткоин неприкладна као начин плаћања и средство улагања.

Оваква процена ЕЦБ, пише "Фајненшл тајмс" била је необично снажно одбацивање најпопуларније криптовалуте на свету.

Недавна стабилизација вредности биткоина на око 20.000 долара - што је пад у односу на 2021. када је један "новчић" вредео око 69.000 долара - била је "вештачки изазван последњи дах пред одлазак у небитност", навели су банкари Улрих Биндзејл и Јирген Шаф у блогу, одбацујући тврдње да ће се дигитална валута опоравити.

Двојица централних банкара сматрају да је биткоин "упитан" као средство плаћања због свог "концептуалног дизајна и технолошких недостатака" који његове трансакције чине "гломазним, спорим и скупим". Они су позвали регулаторе да не дају легитимитет криптовалути у име иновација.

"Биткоин никада није коришћен у значајној мери за легалне трансакције у стварном свету", навели су Биндзејл и Шаф и додали да криптовалута "није погодна као инвестиција" и да је њена тржишна процена "заснована искључиво на шпекулацијама".

Биткоин "не генерише новчани ток (попут некретнина) или дивиденде (као што су акције), не може се продуктивно користити (попут робе) нити пружа друштвене користи (као злато)", навели су они.

Банкари су такође критиковали регулаторе, оценивши да су тренутни оквири обликовани заблудама, укључујући уверење да иновације треба подстицати по сваку цену.

"Пошто се чини да биткоин није погодан ни као платни систем ни као облик улагања, не треба му давати легитимитет", оценили су они.

Коментари Биндзејла и Шафа уследили су након што је британски министар финансија Ендру Грифит поновио да влада планира да постане глобално крипто средиште и "дозволи више ризика", подржавајући предложену уредбу о крипто токенима и другим мерама.

Почетком месеца, крах једне од највећих крипто берзи на свету - FTX, изазвао је тектонски потрес на тржишту дигиталних валута и оборио вредност биткоина на рекордан ниво, што је нанело поприличну штету бројним инвеститорима.

image