Свет

САД одустале: Русија ипак није држава спонзор тероризма

У Вашингтону се надају да ће повећати шансе да у Украјини дође до деескалације
САД одустале: Русија ипак није држава спонзор тероризмаwww.globallookpress.com © White House

Сједињене Америчке Државе неће означити Русију као државу спонзор тероризма, јер би то смањило шансе да међународна заједница дође до решења које би водило деескалацији ситуације у Украјини, рекао је данас Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације Савета за националну безбедност Беле куће.

"Размотрили смо ово питање и још увек не сматрамо да би такво признање задовољило наше потребе што се тиче украјинског питања и потреба наших савезника и партнера", објаснио је.

Како наводе невладине организације, ово би отежало испоруку хуманитарне помоћи Украјинцима, додао је.

"Наша политика по овом питању није се променила", нагласио је Кирби.

Ипак, управо због тога, како је јуче навео амерички лист "Блумберг", Вашингтон може одлучити да овим епитетом "почасти" приватну војну компанију руског бизнисмена и милионера Јевгенија Пригожина "Вагнер". Ово би могло послужити као алтернатива за проглашавање Русије спонзором тероризма.

Тиме би администрација Бајдена добила дозволу за кривично гоњење ове организације, као и њених чланова.  

Слична иницијатива примећена је и у Европској унији, након што је Европски парламент 11. новембра упутио захтев Унији да прогласи "вагнеровце" терористима због, како су тамо рекли, "непрекидног кршења међународног права у Украјини".

Од 2016. године Пригожин се налази под санцијама САД због наводне умешаности у америчке председничке изборе, а од 2020. године и под санкцијама Европске уније.

У априлу ове године Брисел је још једном санкционисао руског бизнисмена, али овај пут због повезаности са специјалном војном операцијом Русије и "блиским везама" са председником Путином и Министарством одбране Русије. Руски лидер је, са друге стране, 2018. године демантовао ове тврдње.

На све ово, амерички Стејт департмент у јулу је одредио и награду од десет милиона долара за онога ко успе да представи доказе Пригожинове умешаности у америчке изборе.

Ипак, ово све није било довољно, па се Пригожин почетком новембра сусрео са још једном оптужницом, коју је поднела британска адвокатска фирма "Меккју џури енд партнерс". Разлог је умешаност приватне војне фирме "Вагнер" у дешавања у Украјини. Компанија ће заступати украјинску страну, а, како се наводи на њеном сајту, већ је укључена у неколико случајева који су повезани са конфликтом у Украјини.

image