Србија и Балкан

Кристијан Шмит поново позива на промену Дејтона

Из Републике Српске више пута су упозорили да високи представник "нема легитимет и легалитет" да се меша у унутрашња питања државе
Кристијан Шмит поново позива на промену Дејтонаwww.globallookpress.com © Thomas Imo

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит одржао је још један састанак с представницима цивилног друштва.

Како је саопштено из Канцеларије високог представника (ОХР) састанак је одржан како би разменио мишљења и идеје у вези с приоритетним реформама потребним за укидање дискриминације, промовисање потпуно инклузивног демократског система у БиХ и решавање других кључних изазова с ​​којима се БиХ суочава, преноси klix.ba.

"Желим да цивилно друштво, посебно млади људи, буду укључени у ове активности. Време је да се Дејтонски устав преобликује у модеран уставни оквир који ће помоћи у превазилажењу етничке или индивидуалне дискриминације и уместо блокада отворити могућности. У најбољем смислу онога о чему је говорио некадашњи немачки канцелар, покојни Вили Брант, требало би да имамо више демократије и учешћа сваког грађанина", рекао је Шмит. 

Он је саговорницима захвалио на врло информативном и продуктивном дијалогу којим је обухваћен широки спектар тема, укључујући и измене закона којима би се смањиле блокаде, укинула дискриминација и земља покренула.

"Учесници су се сагласили да процес формирања власти мора бити што пре завршен, а да новоизабране власти морају у што краћем року постићи напредак у спровођењу одлука у групи предмета Сејдић-Финци", наводи се у саопштењу.

Ово није први пут да високи представник у БиХ позива на измену Дејтонског споразума. Из Републике Српске више пута су стигла упозорења да је Кристијан Шмит прекорачио бонска овлашћења, те да "нема легитимет и легалитет" да се меша у унутрашња питања државе. Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Република Српска стоји на позицији одбране Дејтонског споразума и Устава БиХ, али да "високи представници желе да се изгради БиХ без ентитета". 

image