Свет

Бундестаг усвојио резолуцију која "гладомор" назива геноцидом

За велику глад у Украјини одговорно руководство СССР под Јосифом Стаљином, пише у резолуцији немачког парламента
Бундестаг усвојио резолуцију која "гладомор" назива геноцидомwww.globallookpress.com © Nazar Furyk

Немачки парламент прогласио је велику глад која је погодила тадашњу Украјинску ССР почетком тридесетих година прошлог века "геноцидом", преноси "Дојче веле".

У резолуцији коју је усвојио Бундестаг пише да је ова глад, коју Украјинци називају "Гладомор", потпада под дефиницију "злочина против човечности", као и да је "политичко руководство Совјетског Савеза под Јосифом Стаљином одговорно за њу", преноси немачки медиј.

Резолуцију су подржале све три партије владајуће коалиције, Социјалдемократска партија Немачке, Зелени и Слободне демократе, као и водећа опозициона Демохришћанска партија.

Резолуција такође позива немачку владу да се супротстави "сваком покушају ширења једностраних руских наратива", као и да настави да подржава Украјину као "жртву актуелног рата".

Гладомор је назив за велику глад, која је погодила совјетску Украјину током 1932. и 1933. године. Процењује се да у овом периоду од глади умрло готово четири милиона људи.

Русија не прихвата категоризацију овог догађаја као геноцид, пошто је поред Украјинаца у овом периоду настрадао и велики број Руса, Козака и совјетских Немаца на простору читавог југа тадашњег Совјетског Савеза.

Према подацима Музеја Холодомора у Кијеву, поред Украјине још 16 држава ову глад дефинише као "геноцид".

image