Свет

Крај Пелосине ере: Демократе изгласале првог афроамеричког лидера у Конгресу

Њујорчанин Хаким Џефрис изгласан је за лидера демократа у Представничком дому, и уједно је први црнац у историји САД који је доспео на тако високу позицију у Конгресу
Крај Пелосине ере: Демократе изгласале првог афроамеричког лидера у Конгресуwww.globallookpress.com © Rod Lamkey - CNP/Consolidated News Photos

Демократска странка САД је у среду једногласно изгласала Хакима Џефриса за следећег лидера демократа у Представничком дому америчког конгреса, што представља први пут да неки припадник афро-америчке популације дође на тако високу позицију у Конгресу.

Избор Џефриса за лидера демократа уједно представља и крај ере Ненси Пелоси, али и дуго очекивану смену генерација "плавих" у Представничком дому.

Три највише позиције међу демократама у Доњем дому Конгреса до сада су држали 82-годишња Пелоси, 83-годишњи Стенли Хојер и 82-годишњи Џејмс Клајбурн, на чија ће места сада доћи 52-годишњи Џефрис, 59-годишња Кетрин Кларк и 43-годишњи Пит Агилар, преноси Ројтерс.

Приликом објаве кандидатуре 18. новембра, Џефрис је обећао да ће председавати кокусом у коме ће чланови комитета имати већу моћ, и где ће се млађи посланици више питати при доношењу нових закона и награђивати високим позицијама.

Лидер демократа у мањини

Иако очекивани "црвени талас" није преплавио САД на међуизборима 8. новембра, успех који су остварили републиканци значи да ће Џефрис од 3. јануара председавати странком која ће чинити мањину у Представничком дому.

Кевин Макарти, тренутни лидер републикански мањине и потенцијални будући председавајући Доњег дома Конгреса, претходно је најавио да би републиканска већина могла да покрене истраге против председника Џозефа Бајдена и његовог сина Хантера, али и да смањи помоћ коју Америка тренутно шаље Украјини.

Џефрис је био један од тужилаца Представничког дома током првог импичмента Трампа и претходно је критиковао Макартија због ставова конгресних републиканаца према бившем председнику САД, указује "Глас Америке".

Он је рекао да се нада да ће, "кад год је то могуће пронаћи заједничке тачке" са републиканцима, али да ће се "супротставити њиховом екстремизму."

image