Свет

Зеленски позвао Маска да посети Украјину

Када буде својим очима видео шта је Русија урадила у Украјини, нек онда предлаже како да окончамо рат, рекао је украјински председник
Зеленски позвао Маска да посети Украјинуwww.globallookpress.com © Pool Philip Reynaers/ www.imago-images.de

Председник Украјине Владимир Зеленски позвао је данас америчког милијардера и власника Твитера Илона Маска да посети Украјину.

"Ако господин Маск жели да схвати шта је Русија урадила овде, нека дође у Украјину и види то својим очима. После тога ћете нам рећи како да окончамо овај рат, ко га је започео и када то можемо да завршимо", рекао је Зеленски путем видео линка гостујући на конференцији "Њујорк тајмса", преноси украјинска "Правда".

Маск, који је у првим данима руске специјалне војне операције подржао Украјину обезбеђивањем сателитског Интернета "Старлинк", почетком октобра предложио је Кијеву да започне преговоре и питао његове пратиоце на Твитеру да ли се слажу са његовом "визијом" мира, која би требало да доведе ко краја сукоба.

Он се тада нашао на удару украјинских званичника, укључујући и Зеленског, који су га оптужили за ширење "проруске пропаганде". Неколико недеља касније, он је разменио неколико порука на Твитеру са замеником председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитријем Медведевов, који је милијардера позвао у Москву.

Маск је током октобра затражио од америчких власти да почну да плаћају улслуге "Старлинка" које користи украјинска војска, наводећи да је његова комапнија "Спејс Икс" на тај облик помоћи Украјини потрошила више од 100 милиона долара сопственог новца.

Уређаји "Старлинк", који својим корисницима дају приступ изузезтно брзом интернету где год се они налазили, одиграо је значајну улогу у одржавању комуникација између различитих јединица украјинске војске, пише "Фајненшал тајмс".

Њихова цена у Украјини драстично је скочила последњих недеља, па један такав уређај сада кошта око 700 долара, преноси британски лист.

image