Свет

Столтенберг: НАТО ће појачати подршку Босни и Херцеговини, Грузији и Молдавији

Први човек НАТО најавио је појачану подршку БиХ
Столтенберг: НАТО ће појачати подршку Босни и Херцеговини, Грузији и Молдавијиwww.globallookpress.com © IMAGO/Thomas Koehler

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да су се министри спољних послова Северноатлантске алијансе договорили да појачају подршку Босни и Херцеговини, Грузији и Молдавији као важним партнерима који се суочавају са, како је рекао, "руским притиском".

Столтенберг је новинарима рекао да "лекција научена" из сукоба у Украјини показује да је важно на време подржати те три партнерске земље.

"Савезници су се сагласили да појачају подрку тим земљама, укључујући иградњу безбедносних капацитета, реформе и обуку за побољшање безбедносних и одбрамбених институција", рекао је Столтенберг на конференцији НАТО министара у Букурешту.

Према његовим речима, БиХ је важна за стабилност Западног Балкана.

Столтенберг је, преноси Танјуг, подсетио да је НАТО помогао да се заустави крвави рат, да је присутан и даље у БиХ, и да Алијанса жели даље да ради са том земљом.

Генерални секретар је рекао да је, у циљу јачања отпора против "руског утицаја", кључно да се формира влада после одржаних избора.

Министри спољних послова НАТО разматрали су на самиту у Букурешту ситуацију у Украјини и најавили да ће подржавати Кијев колико год буде било потребно; стратешку зависност од Кине; као и пружање помоћи партнерима који су "под притиском".

image