Русија

Русија o француско-немачком предлогу: Исти као и Мински споразуми, без икаквих права Срба

Сергеј Лавров је подсетио на речи Жозепа Бореља да Руси нема шта да траже на Балкану и да треба у потпуности прекинути све контакте Москве са Србијом и другим балканским државама
Русија o француско-немачком предлогу: Исти као и Мински споразуми, без икаквих права Србаwww.globallookpress.com © MANDOGA MEDIA via www.imago-imag/www.imago-images.de

Споразум о Заједници српских општина и Мински споразуми су прописивали иста права: први за Србе на Kосову, а други за Русе у Донбасу, саопштио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на данађњој конференцији за штампу.

Руски министар је подсетио на речи шефа европске дипломатије Жозепа Бореља да Руси нема шта да траже на Балкану и да треба у потпуности прекинути све контакте Москве са Србијом и другим балканским државама.

Он је подсетио да су 2013. године у Бриселу, уз посредништво ЕУ, лидери Србије и Приштине потписали документ о формирању Заједнице српских општина.

"И даље нико то не жели да реализује. ЕУ је већ схватила да Албанци у Приштини, о томе су већ јавно и саопштили, неће то да ураде. ЕУ је већ показала немоћ и Француска и Немачка су прогутале увреду и предлажу нову иницијативу која не даје никаква права Србима на Kосову, али захтева од Београда: Не желите да признајете независност Kосова, не морате, само прихватите да Kосово којег нисте признали уђе у међународне организаицје, укључујући УН, Савет Европе. У том документу о Заједници српских општина говори се исто што и у Минским споразумима, само што је у косовском случају било речи о правима Срба, а у Минским споразумима о правима Руса у Донбасу. И за једне и за друге су била прописана иста права: право на језик, руско образовање, права да се формирају своја полиција, права гласа приликом именовања судија, права на повлашћене економске везе са суседним регионима", закључио је Лавров.

Подсећамо, бриселски портал "Еурактив" објавио је документ француско-немачког предлога за Косово и Метохију који неодољиво подсећа на уговор две Немачке из 1972. године којим је створена основа за улазак Источне Немачке у Уједињене нације.

"Еурактив", који наводи да је документ добио од поузданог извора, преноси девет тачака предлога за Београд и Приштину, од којих су већина копије са малим изменама, оних из документа потписаног пре пет деценија.

Шеф руске дипломатије рекао је данас да је бомбардовање Југославије отворило Пандорину кутију и згазило међународно право и да Организација за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС) има много проблема.

image