Русија

Москва: Цензура на делу, ОЕБС да врати акредитације руским новинарима

ОЕБС је позвао стручњаке да учествују на округлом столу о слободи медија само један дан пре него што су укинули акредитације извештачима агенција ТАСС и РИА Новости
Москва: Цензура на делу, ОЕБС да врати акредитације руским новинаримаwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Москва захтева да ОЕБС врати акредитације дописницима агенција ТАСС-а и РИА Новости који су планирали да извештавају са састанка Министарског савета ОЕБС-а у Пољској. 

"Одлука Варшаве да укине акредитације новинарима ТАСС-а и РИА Новости је чин политичке цензуре и представља флагрантно кршење обавеза ОЕБС-а. Захтевамо брзо враћање акредитација руским дописницима и реакцију представнице ОЕБС-а за слободу медија Терезе Рибеиро", наводи се у саопштењу представништва Русије при мисији ОЕБС.

Укидањем акредитација новинарима из Русије, како је наведено, пољски организатори демонстрирају "потпуно непоштовање слободе говора".

Данас је у Лођу почео дводневни 29. састанак Савета министра ОЕБС-а, а средином новембра Пољска је одбила да изда визе делегацији Русије коју је требало да предводи министар спољних послова Сергеј Лавров.

Министарство спољних послова Русије сматра да је реч о провокативној одлуци без преседана која је неспојива са статусом земље која преседава овом организацијом. Руску делегацију на министарском савету предводи стални представник Русије при ОЕБС-у Александар Лукашевич.

Ова одлука још један је доказ лицемерја поготово јер је Представништва за слободу медија ОБЕС-а најавило да ће 6. децембра бити одржан округли сто о слободи медија.

"Разумевање важности слободе медија за наша друштва је од суштинског значаја за очување демократије и наше заједничке безбедности", наведено је у објави.

Објава је постављена само један дан пре него што је руским новинарима одузета акредитација.

image