Свет

Американци губе поверење у војску: Претерано сте политизовани

До пада поверења у војску долази у веома незгодном тренутку, пише "Волстрит џорнал"
Американци губе поверење у војску: Претерано сте политизованиGetty © Omar Marques

Само 48 одсто Американаца изјавило је да има "велико поверење" у америчку војску, што је пад од 22 процента у односу на 2018. годину, показује истраживање Института "Реган".

Раније је и Истраживачки центар "Пју" објавио резултате истраживања у којима се наводи да је забележен пад од 14 одсто у односу на 2020. годину када је реч о поверењу Американаца да америчка војска ради у јавном интересу.

У истраживању Регановог института око 62 одсто анкетираних је рекло да је војно руковоство "претерано политизовано", те да је то разлог за пад поверења и у цивилна лица која издају наређења, попут председника државе.

Истовремено, 52 одсто Американаца има мање поверења у војна лица због пракси које "поткопавају ефикасност војске", пише "Волстрит џорнал" и наводи да многи Американци сматрају да војска више није институција која функционише на основу заслуга и потчињености појединаца вишем циљу.

Иако половина Американаца сумња у ефикасност војске, Пентагон пориче да је то проблем и позива младе Американце да се запослене у војсци. Међутим, амерички лист истиче да све мањи број њих то чини.

Своје разлоге за мањак поверења у војску имају и Американци на левици. Чак 46 одсто њих је као проблем навело десни екстремизам.

"Волстрит џорнал" наводи да до пада поверења долази у незгодном тренутку када је све више Американаца у Кини види главног непријатеља, док се удвостручио и проценат оних који су забринути због Русије.

Око 70 процената грађана Сједињених Држава забринуто је да би Кина могла да изврши инвазију на Тајван у наредних пет година, док 60 одсто њих подржава повећање војног присуства на Пацифику.

Лист пише да је се ови трендови могу лако преокренути, као што се то догодило у годинама након рата у Вијетнаму и закључује да Американци желе да се њихова војска фокусира на спречавање или победу у следећем рату, а не на служење најновијим политичким трендовима.

image