Србија и Балкан

Ђукановић: Увођење Црне Горе у Отворени Балкан равно велеиздаји

Не морате бити председник или се бавити политиком да знате да су ванредни парламентарни избори решење, поручио је Ђукановић
Ђукановић: Увођење Црне Горе у Отворени Балкан равно велеиздајиwww.globallookpress.com © Xinhua

Председник Црне Горе Мило Ђукановић оценио је да би увођење те земље у Отворени Балкан било "равно новој велеиздаји", пренео је сајт РТЦГ.

"У тренутку када је влада усвојила Темљни уговор, то је била легитимна влада. Упутио сам приговор, верујем да је то била закулисна работа, у корист неких центара ван Црне Горе, да је то чинио премијер и да је хтео то да уради без укључивања стручне и лаичке јавности", рекао је он и додао да би данас увођење у Отворени Балкан било "неодговорно и провидно, слуганско у интересу неких држава, а противно интересима Црне Горе".

Он је додао да би, по његовом мишљењу, то директно водило на суд.

"Ако не верујемо да ће ова земља пре или касније бити правно урађена, онда не треба ни да живимо овде, а не да се бавимо овим пословима. Авантура владе која је изгубила поверење са покушајем увођења у Отворени Блакан била би равна новој велеиздаји", додао је.

Истакао је и да су "Отворени Балкан лансирали људи који су изгубили поверење у реалност европске перспективе за њихове земље", пре свега из Србије, Албаније, па Северне Македоније.

"Иницијатива је самим тим хендикепирана у односу на Берлински процес. Та иницијатива нас не припрема за живот у ЕУ, подразумева сарадњу по балканским стандардима, а ја сматрам да нам то не треба. И не мислим да Црна Гора треба да се придружи онима који су изгубили поверење у европску перспективу", додао је.

На питање шта би се десило након евентуалних ванредних избора на пролеће, Ђукановић је истакао да му није у првом плану какав ће бити партијски распоред.

"Видимо да је држава у озбиљним проблемима када је у питању њена функционалност, владавина права, европски пут, економија и финанисије... Не морате бити председник или се бавити политиком да знате да су ванредни парламентарни избори решење. Тешко да се могу поновити две лоше владе као ове претходне две године. Имали смо озбиљан хендикеп уочи 30. августа 2020. године, грађани су познавали само један део политичке сцене, власт која је била у 30-годишњем политичком континуитету. Сада имају боље информације да одлуче коме ће дати своје поверење", рекао је председник Црне Горе.

На питање о евентуалној кандидатури за председника, Ђукановић је одговорио да ће "доћи тренутак када ће се представити кандидат партије", оставивши простора да то може бити и он.

image