Свет

Хаг: Тужилац захтева да остане на снази пресуда лидерима ОВК

Тужилац је затражио од Жалбеног већа да потврди казне које су изречене, јер нема сумње да су бивши челници Удружења ратних ветерана ОВК починили злочине за које су оптужени
Хаг: Тужилац захтева да остане на снази пресуда лидерима ОВКwww.globallookpress.com © Rob Romer

У Специјализованим већима 'Косова' у Хагу, данас је настављена жалбена седница у случају Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја, лидера Удружења ратних ветерана терористичке Ослободилачке војске Косова (ОВК).

Тужилац је затражио од Жалбеног већа да потврди изречене казне, јер, како је навео, нема сумње да су бивши челници Удружења ратних ветерана ОВК починили кривична дела за која су оптужени, преноси портал "Коха".

Гуцати и Харадинај у мају 2022. године осуђени су на четири и по године затвора, уз новчану казну од 100 евра, због кривичних дела у вези са ометањем поступка у Специјалном суду, кршењем поверљивости поступка, одавања тајних података, и због откривања идентитета заштићених сведока.

Вршилац дужности специјалног тужиоца Алекс Вајтинг успротивио се наводима одбране, која је тврдила да су Гуцати и Харадинај имали са неправедно суђење.

"Оптужени тврде да су у судском поступку неправедно третирани. Нема сумње да су оптужени починили кривична дела која им се стављају на терет. Они су осуђени након потпуно правичног судског процеса и изречена им је праведна казна", рекао је Вајтинг и додао:

"Тврдимо да је овај случај показао да је овај суд водио правичан правни процес у потпуности штитећи права оптужених. Часни суде, молимо вас да оставите на снази пресуде које је изрекао суд", закључио је Вајтинг.

Он је истакао  да је суд утврдио да је тужилаштво ван разумне сумње доказало сваки елемент који се односи на пет од шест тачака оптужнице.

Одбрана је на јучерашњој седници затражила да Хисни Гуцати буде ослобођен оптужби или да се предмет врати на поновно суђење, а да му у супротном буде изречена смањена казна. Такође, одбрана Насима Харадинаја затражила је смањење казне уколико се не прогласи невиним по свим тачкама оптужнице.

image