Србија и Балкан

Брисел одједном разочаран: Именовање Рашића није у складу са "уставом Косова"

Важно је да "Косово" поштује све процедуре када се именује министар из мањинске заједнице, наводи портпарол високог представника ЕУ за спољну политику
Брисел одједном разочаран: Именовање Рашића није у складу са "уставом Косова"www.globallookpress.com © Zheng Huansong

ЕУ и 27 држава чланица позивају Приштину да поштује све процедуралне кораке при именовању министра који долази из невећинске заједнице, као и да именовања министара буду у сагласности за "косовским уставом", изјавио је данас портпарол високог представника ЕУ за спољну политику Петер Стано и додао да је именовање Ненада Рашића за њих разочарење, јер не испуњава оно што је предвиђено "уставом".

"Рекли смо веома јасно око именовања Ненада Рашића, као министра, да је витално важно да сва министарска именовања буду у сагласности за 'уставом Косова'. ЕУ и 27 држава чланица позивају 'Косово' да поштује све процедуралне кораке када се именује министар који долази из невећинске заједнице. То треба да се поштује", рекао је Стано на конференцији за новинаре, преноси Танјуг.

Он је навео да је ово именовање за њих разочарење зато што не испуњава оно што "устав" захтева, као и да то треба да реши "уставни суд Косова".

"Усклађеност са 'уставом' је кључан захтев и очекујемо од 'Косова' да се тога придржава", истакао је Стано.

Он је нагласио и да свих 27 држава чланица ЕУ очекује европско понашање, било да се ради о реторици, акцији или решавању проблема.

"Што се тиче 'Косова', ми смо јуче коментарисали потез. У оквиру дијалога између Београда и Приштине међусобно поверење је кључно", рекао је портпарол.

Он је поновио да "треба имати европско понашање када имате европске аспирације, а то подразумева уздржавање од унилатералних корака, од корака који доносе ескалацију и тражити решења на европски начин".

 Стано је оценио и да је ситуација на терену "крхка".

"Имали смо ескалацију и ЕУ је позвала две стране да смире тензије после унилатералних корака и провокација. Безбедносна ситуација на терену је крхка и то мора да се има на уму. Свака акција која може да повећа тензије, мора да се избегне. Подсећам на позив ЕУ и 27 држава чланица упућен обема странама да раде на враћању косовских Срба у институције у складу за обавезом договора", истакао је портпарол, преноси Танјуг.

Што се тиче самита у Тирани између ЕУ и Западног Балкана, портпарол Европске комисије Ерик Мамер је данас изјавио да је самит ЕУ-Западни Балкан веома важан и да очекују да сви лидери Западног Балкана буду присутни заједно за лидерима ЕУ институција и лидерима држава чланица.

Стано је на ово додао да је овај самит посебно важан у данашњим геополитичким условима и за прави пут у региону.

Он је такође нагласио да је посета специјалног представника Мирослава Лајчака Београду и Приштини, која се најављује за идућу седмицу, "наставак његових претходних разговора прошле недеље".

"Он је често у региону, путује кад год је то неопходно да се сретне са партнерима и ова посета је део његове радне агенде", рекао је Стано одговарајући на питање да ли је та посета била раније планирана.

image