Магазин

Шест начина да учините дом ушушканим

Вероватно и најлепши комплимент који можемо добити када је у питању дом јесте да делује "ушушкано", и да се наши гости у њему осећају као код куће. Постоји много лепих домова, дизајнираних до савршенства са прелепим намештајем и декором, али то не подразумева увек и пријатан и удобан простор. Удобан и ушушкан је простор који одише топлином и лепом енергијом и место је на коме бисте желели да се дружите и опустите.
Шест начина да учините дом ушушканим© unsplash/Spacejoy

Добро осветљење је императив

"Једна од првих ствари на коју скрећем пажњу својим клијентима јесте да је осветљење једно од пресудних фактора када је осећај "ушушканости" у питању, и да одабир адекватних светлосних тела решава пола посла". каже за РТ Балкан дизајнер ентеријера Злата Николић говорећи о кључним елементима који ће унети дашак топлине у домове. "При изради идејних решења предност увек дајем комбинацији главног извора светлости у просторији и амбијенталног светла подесивог интензитета и обавезно топлијих тонова, а у зависности од индивидуалних захтева и самог простора, могу се додати и подне или стоне лампе", истиче Злата.

Додајте декоративне елементе

Ентеријер врло лако можете оплеменити квалитетном сликом или репродукцијом, а уколико желите да одете корак даље, на располагању имате велики избор декоративних тапета разних дезена које дају посебан ефекат. Декоративне статуе, необичне вазе и ефектна огледала такође су сјајан начин да простору дате јединствен печат.

Употпуните ентеријер квалитетним тепихом

Додавање тепиха и стазица гарантује осећај топлине у сваком животном простору. Пругице и геометрија сјајан су избор уколико желите „разбити“ монотонију и одлично уклапају у готово сваки простор, а уколико желите да задржите минималистички ентеријер довољно је да испратите палету боја које доминирају простором. Стазице у ходницима и кухињи ублажиће хладноћу коју одају плочице, док ће оне у спаваћој соби пружити осећај мекоће и топлине када сањиви устанете из кревета и станете право на њих.

Биљке као дашак живота у простору

Не само да је гајење биљака леп хоби, већ и начин да оплемените свој животни простор. У модерни, монохроматски ентеријер најбоље се уклапа стрелиција, познатија као рајска птица, која ће захваљујући својим крупним листовима и непоновљивом цвету бити права звезда простора, док су замије и сансеверије идеалан избор за ентеријере у бохо стилу.

Текстуре и слојеви

Једно од универзалних решења које ће сваки простор учинити топлијим и пружити осећај ушушканости јесте управо додавање различитих текстура и слојева у ентеријер. Тај ефекат лако можете постићи прекривачима од плетива или лана, које ћете само необавезно спустити на гарнитуру или декоративним јастучићима различитих димензија и дезена.

Не заборавите мирисне ноте

Последњи, али не и мање ефектан начин да постигнете осећај ушушканости у вашем дому су свеће које имају невероватну могућност да трансформишу простор, креирајући идиличну атмосферу. У зимском периоду, неке од најпопуларнијих арома су комбинације јабука и цимета или поморанџе и рума, које у простор уносе празнични дух и топлину.

image